Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στη ΝΔ για το Σκοπιανό

Άναψε «φωτιές» ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Έντουαρντ Κούκαν. Πώς αντέδρασε η Πειραιώς. Το δίλημμα των εκλογών και η ανάγκη «επανασύνδεσης με τους ψηφοφόρους».

Συναγερμός στη ΝΔ για το Σκοπιανό

Η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εργασίες του συνεδρίου - εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μόναχο είχε μόλις ολοκληρωθεί, όταν η παρέμβαση του Σλοβάκου ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Έντουαρντ Κούκαν, μέσω συνέντευξης Τύπου, σήμανε συναγερμό στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο «ομογάλακτος» του κ. Μητσοτάκη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπονόησε πιέσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ από τους συναδέλφους του, προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν είναι εντελώς αρνητικός», ενώ μίλησε για «θέμα παρασκηνίου» που δεν θα πρέπει να συζητείται ενώπιον των δημοσιογράφων.

Η μέχρι τότε ικανοποιητική -σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο- εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη δημόσια παρέμβασή του στις εργασίες και την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι αξιωματούχοι του ΕΛΚ κινδύνευε να επισκιαστεί από τον Σλοβάκο πολιτικό, ο οποίος ανάγκασε σε κινητοποίηση την επικοινωνιακή ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, που εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για διγλωσσία εντός και εκτός Ελλάδος, αναγκάζοντας αργά το βράδυ την Πειραιώς, μέσω διαρροών, να τοποθετηθεί, χωρίς πάντως να απαντήσει ευθέως σε όλες τις αναφορές του κ. Κούκαν.

Συγκεκριμένα, πηγές της ΝΔ δεν ανέφεραν τι του είπαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, παρά μόνο ότι αυτός επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις της ΝΔ σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις (αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς, erga omnes, απόρριψη της «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας»). Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος, καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρατά την αντιπολίτευση «σε βαθύ σκοτάδι».

«Θέσεις των Σκοπίων»

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ, δια του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, επανέφερε το ερώτημα αν προτίθεται ο κ. Τσίπρας να συναντήσει τις επόμενες ημέρες τον κ. Ζάεφ «και να δημιουργήσει τετελεσμένα για τη χώρα και τους Έλληνες, χωρίς να έχει πολιτική νομιμοποίηση». Παράλληλα, με έμμεσες αναφορές στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική συνείδηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και τώρα έρχεται ξαφνικά να υιοθετήσει και να προβάλει θέσεις των Σκοπίων για δήθεν αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας από την Ελλάδα το ’77». 

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εξάλλου, κατά την ομιλία του στο Μόναχο, τα διλήμματα των πολιτών για τις επόμενες εθνικές κάλπες. «Οι επόμενες εκλογές δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία αλλά και με την ποιότητα της δημοκρατίας», τόνισε και ανέφερε ως παραδείγματα, τις παρεμβάσεις στα media, την ανάγκη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τη διασπορά fake news.

Όπως είπε, οι λαϊκιστές «κάνουν ζημιά, ανεξάρτητα αν προέρχονται από τα αριστερά ή τα δεξιά». Τόνισε δε την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη και ουσιαστικής επανασύνδεσης με τους ψηφοφόρους, «ώστε να εκφραστούν γνήσια οι ανησυχίες τους». Έτσι, έθεσε ως προτεραιότητα τις «πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, αφού δεν είναι αρκετό να λέμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης». Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι «ένα σαφές μήνυμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη μείωση των φόρων, αλλά και για την ασφάλεια. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει και η εικόνα του ΕΛΚ, ώστε να μη θεωρείται πανευρωπαϊκά το κόμμα του κατεστημένου, κάτι που μπορεί να γίνει με ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v