Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Κοτζιάς για προηγούμενες κυβερνήσεις: «Ξέρω καλά τι έχουν κάνει»

Ο ΥΠΕΞ επικαλέσθηκε έγγραφα του ΟΗΕ, για να κατηγορήσει κυρίως τη ΝΔ ότι είχε αποδεχθεί το «Μακεδονία-Σκόπια». Προειδοποίησε ότι θα μιλήσει με στοιχεία, εάν χρειαστεί. Αισιόδοξος για συμφωνία, «δεν υπάρχει διπλωματικό ναυάγιο».

Ν. Κοτζιάς για προηγούμενες κυβερνήσεις: «Ξέρω καλά τι έχουν κάνει»

Ένα μικρό δείγμα των αποκαλύψεων και καταγγελιών που θα γίνουν στη Βουλή, όταν (ή εάν) φτάσει προς συζήτηση και ψήφιση η συμφωνία στο ονοματολογικό, έδωσε χθες το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς μέσα από τη δημόσια τηλεόραση.

Επικαλούμενος επίσημα αρχεία τόσο του ΥΠΕΞ όσο και του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση από το 1992 και μετά δεν διαπραγματεύθηκε την ονομασία της ΠΓΔΜ με τους σημερινούς όρους, δηλαδή erga omnes και με συνταγματικές αλλαγές.

Χωρίς να πει ονόματα, μίλησε για κυβερνήσεις που τάχθηκαν υπέρ του «Μακεδονία-Σκόπια» και μάλιστα μόνο για τη διεθνή χρήση, αφού είχαν δεχτεί το σκέτο «Μακεδονία» για χρήση στο εσωτερικό της χώρας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε κυβέρνηση (πάλι χωρίς να αναφέρει ποια) η οποία πρότεινε να λυθεί το ονοματολογικό με απόφαση του ΟΗΕ, την οποία θα έπρεπε να κάνουν αποδεκτή οι δύο χώρες.

«Μην κάνουν τις παρθένες»

«Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το ‘Μακεδονία-Σκόπια’ το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το ‘Μακεδονία-Σκόπια’ ως ονομασία για το εξωτερικό και το ‘Μακεδονία’ για το εσωτερικό», ήταν μία χαρακτηριστική αποστροφή.

Κάλεσε μάλιστα αρκετές φορές τα στελέχη της ΝΔ και, κυρίως, αυτά που είχαν παίξει ρόλο από κυβερνητικές ή κομματικές θέσεις σε εκείνα τα «κόλπα», όπως είπε, «να μην κάνουν τις παρθένες».

Αναφερόμενος εδικά στις επιθέσεις που δέχεται από στελέχη της ΝΔ σημείωσε ότι «ξέρω καλά τι έχουν κάνει και αυτό τους ενοχλεί», τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουν ότι δεν έχουν παρελθόν».

Ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι τα στοιχεία (και τα έγγραφα) θα τα παρουσιάσει «εάν συνεχίσουν να μας προκαλούν», παραπέμποντας στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή για τη συμφωνία -και που αναμένεται ιδιαιτέρως καυτή.

Δεν υπάρχει ναυάγιο

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, διέψευσε ότι υπάρχει «διπλωματικό ναυάγιο» και εμφανίσθηκε περίπου βέβαιος ότι είναι θέμα ημερών να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που οδήγησαν στην εμπλοκή των τελευταίων ημερών.

«Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, χρειάζεται υπομονή», πρόσθεσε... για λόγους προφανείς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Ζάεφ «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί»

Παρότι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα σημεία της υπό συζήτηση συμφωνίας, διαβεβαίωσε ότι «είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές».

Ειδικά για το όνομα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η Αθήνα απέκλεισε το «Μακεδονία - Σκόπια» και τα Σκόπια απέκλεισαν το «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Στο τραπέζι συνεπώς, όπως είπε, έμειναν το Nova, Gorna, Severna, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το επικρατέστερο είναι το Severna Macedonia.

Αντίδραση του Γ. Κουμουτσάκου

Μέσω Twitter έσπευσε να απαντήσει ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας  Δημοκρατίας στις παραπάνω καταγγελίες: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς», έγγραψε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v