Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διμέτωπη επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στη σημερινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών. Για ποιο «μοναδικό πολιτικό παράδοξο» εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου. Σε εκλογικό συναγερμό ο κομματικός μηχανισμός.

Διμέτωπη επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Σε οικονομία και Σκοπιανό επικεντρώνει την αντιπολιτευτική του ρητορική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του για την ασφάλεια και τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε για την παιδεία, ο πρόεδρος της ΝΔ, στη σημερινή τοποθέτησή του ενώπιον των τομεαρχών του κόμματός του, αναμένεται να εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, εγκαλώντας την για ένα «μοναδικό πολιτικό παράδοξο». Το γεγονός -όπως θα πει- πως «αξιώνει από τη ΝΔ να της υποδείξει τι θα έκανε εκείνη στη θέση της. Δηλαδή, μετά από τρία χρόνια στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση», είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την οικονομία, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως απάντηση στις κατηγορίες ότι η ΝΔ ζητά νέο μνημόνιο, θα επαναλάβει πως ο πρωθυπουργός «έχει ήδη υπογράψει ένα νέο αχρείαστο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα καμία χρηματοδότηση». Θα κάνει λόγο για «προπαγάνδα της κυβέρνησης όσον αφορά τη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» και θα της αποδώσει «ακέραια την ευθύνη» για το αν θα πρέπει να εφαρμοστεί ή όχι πιστοληπτική γραμμή μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, θα σημειώσει, να εξασφαλίσει στην οικονομία δανειοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους, ενώ θα επιμείνει να υπενθυμίζει τις περικοπές στις συντάξεις και στη μείωση του αφορολογήτου, που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με το Σκοπιανό και την επίκληση από το Μέγαρο Μαξίμου θέσεων προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για «παραμέτρους μιας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης του παρελθόντος που δεν οδήγησε τελικά σε συμφωνία. Τώρα, μας ζητούν να σχολιάσουμε μια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε», σημειώνουν και προσθέτουν ότι το μόνο που ξέρουν είναι αυτό που είπε ο Ζόραν Ζάεφ δημοσίως για τη «διασφάλιση της μακεδονικής ταυτότητας». Κάτι που η ΝΔ, σύμφωνα με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί και ενώ η κυβέρνηση, όπως την καταγγέλλουν, «δεν το έχει διαψεύσει ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως».

Διεθνή συμφωνία

Στο κόμμα της ΝΔ επαναφέρουν τη θέση ότι «είναι αδιανόητο ο Αλέξης Τσίπρας να βάλει ακόμα και τη μονογραφή του σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα μας χωρίς να έχει αποδείξει αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση μπορεί να συνάπτει συμφωνίες, εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, άρα κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Διαμηνύουν μάλιστα με έμφαση ότι «ουδέποτε στο παρελθόν κυβερνητικός εταίρος συνέβη να αρνείται εκ προοιμίου οποιαδήποτε συμφωνία φέρνει ο πρωθυπουργός».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα σενάρια που θέλουν την πΓΔΜ στην πόρτα της εισόδου του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δεσμεύσει εκ προοιμίου τη χώρα, χωρίς να έχει στη Βουλή το συνταγματικά αυτονόητο, τη στήριξη των δύο κομμάτων που την απαρτίζουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει για μία ακόμα φορά τα γαλάζια στελέχη σε εκλογικό συναγερμό, υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος για τις κάλπες έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. «Θα έχουμε θερμό καλοκαίρι, λόγω πολιτικών γεγονότων. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Δεν της έχει "βγει" κανένα από τα σενάρια του τελευταίου 6μήνου. Ούτε τα εθνικά θέματα που άνοιξαν με επιπόλαιο και βιαστικό τρόπο για να δημιουργήσουν εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες (Alpha989) ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, δίνοντας το στίγμα στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v