Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τετ α τετ Μέρκελ - Μητσοτάκη στο Μόναχο

Αφορμή, το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η οικονομία, το Σκοπιανό και οι ευρωπαϊκές προκλήσεις. Οι προσδοκίες της Πειραιώς από τη νέα «εκτός έδρας αποστολή» του προέδρου της ΝΔ.

Τετ α τετ Μέρκελ - Μητσοτάκη στο Μόναχο

Να ανεβάσει τις μετοχές του στο διεθνές πολιτικό στερέωμα και ειδικά εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μετά την υποδοχή στην Αθήνα του αντιπροέδρου και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς Ντάρα Μέρφι, ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο (study days) του κόμματος στο Μόναχο. Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Γερμανία είναι προγραμματισμένη για Τετάρτη και Πέμπτη, με τον ίδιο μάλιστα να είναι από τους βασικούς ομιλητές των εργασιών. Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, θα βρεθεί… αντιμέτωπος με την Άγκελα Μέρκελ, με την οποία αναμένεται να έχει τετ α τετ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρακολουθήσει από την πρώτη σειρά και τη μεθαυριανή ομιλία της Γερμανίδας καγκελάριου, στο πλαίσιο του συνεδρίου.  

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα είναι, ανάμεσα στα άλλα, η οικονομία, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι θα συζητηθεί εκτενώς και το Σκοπιανό, με τις γερμανικές πιέσεις να είναι έντονες για άμεση διευθέτηση του θέματος. Πρόσφατα άλλωστε η κα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, μεταφέροντάς τους -όπως είχε διαρρεύσει- το ενδιαφέρον της χώρας της για την πορεία και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και τη στήριξή της για τη διαφαινόμενη επίλυση στο ζήτημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την παραμονή του στο Μόναχο, θα παραστεί στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης θα τοποθετηθεί ο ίδιος ενώπιον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ. Αντικείμενό του, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη σήμερα, τι πρέπει να κάνει αυτή για τους πολίτες της ώστε να μετεξελιχθεί και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της σύγχρονης κοινωνίας. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει -κεκλεισμένων των θυρών- σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Διεθνές προφίλ

Παρόντες επίσης θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτζ, ο πρόεδρος της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο επιτρόπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ, καθώς και όλοι οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Τις συζητήσεις στα πάνελ θα συντονίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρωβουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προσδοκά να είναι υποψήφιος για την επόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να ενισχύει το διεθνές προφίλ του και μια καλή αφορμή γι’ αυτό θεωρεί τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Και αυτό διότι γνωρίζει καλά ότι πιθανή πρωτιά του κόμματός του σε αυτές θα του δώσει επιπλέον πόντους στη διεθνή σκακιέρα, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες και κυρίως με τους Ευρωπαίους ομογάλακτούς του. Αυτοί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ. Μητσοτάκη, καθώς εκείνος «έχει καταφέρει να πάρει το παλαιό, συντηρητικό κεντροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα και να το ανανεώσει, να του δώσει φρέσκο αέρα, με νέα πρόσωπα και καθαρές θέσεις. Κάπως έτσι οραματίζονται να ανανεώσουν και το ΕΛΚ», επισημαίνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας. 

Ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου, θα βρεθεί και πάλι στη Γερμανία -αυτή τη φορά στο Βερολίνο-, όπου θα συναντήσει το νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς, ενώ μία μέρα αργότερα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v