Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Σκοπιανό… ενώνει τα κόμματα της δεξιάς

ΝΔ, ΑΝΕΛ και μικρότερα κόμματα προσανατολίζονται στην απόρριψη της πιθανής συμφωνίας. Οι προϋποθέσεις και τα επιχειρήματα. H γλώσσα, η εθνικότητα και το erga omnes.

Το Σκοπιανό… ενώνει τα κόμματα της δεξιάς

Μπορεί να διαφωνούν σε πολλά και να συγκρούονται επί καθημερινής βάσης με διάφορες αφορμές προσπαθώντας να «αλιεύσουν» ψήφους από την ίδια δεξαμενή πολιτών (άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό), όμως στο θέμα των Σκοπίων -όπως όλα δείχνουν- το σύνολο των κομμάτων της δεξιάς και κεντροδεξιάς φαίνεται να συγκλίνουν. Και ναι μεν ακόμα τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει με τις συζητήσεις να βρίσκονται στην τελική ευθεία, αλλά τόσο η ΝΔ (με… αστερίσκους) όσο και τα μικρότερα κόμματα του χώρου -ακόμα και ο ελάσσον κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ- προσανατολίζονται προς την απόρριψη της πιθανής συμφωνίας.

Κατ’ αρχήν η αξιωματική αντιπολίτευση, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους αναφορικά με όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Στο επίκεντρο της γαλάζιας επιχειρηματολογίας βρίσκονται η εθνικότητα και η γλώσσα, που θεωρούνται πολύ δύσκολο να πάψουν να προσδιορίζονται από τους γείτονες ως «μακεδονικές». Κάτι τέτοιο, λένε στη ΝΔ, όχι μόνο δεν εξαλείφει, αλλά επιτείνει τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, με τις ελληνικές μάλιστα «ευλογίες», εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής.  «Η ΝΔ δεν μπορεί να ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό όπως παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό της FYROM χωρίς erga omnes και με ζητήματα γλώσσας και εθνικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (Παραπολιτικά) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την ελληνική κυβέρνηση. Στο θέμα της ονομασίας, η ΝΔ αποφεύγει να παίρνει θέση, καθώς -σύμφωνα με κομματικές πηγές- προέχει να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα του erga omnes (μία ονομασία για όλες τις χρήσεις), του συντάγματος της χώρας, καθώς και της εθνικότητας και της γλώσσας.  

Πάντως, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), εκτίμησε πως δύσκολα θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία». Όρο, στον οποίο οι περισσότεροι από το γαλάζιο στρατόπεδο, με προτροπή και των τοπικών κοινωνιών – εκλογικών περιφερειών των βουλευτών, αντιτίθενται, παρά τις πιέσεις από το εξωτερικό για άμεση λύση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι μέσα στη ΝΔ που «εύχονται» να μην επιλυθεί τώρα το ζήτημα, αναγκαζόμενοι να προσέλθουν στην ψηφοφορία.

Οποιαδήποτε ονομασία

Την ίδια ώρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιμένουν στην αρχική τους θέση, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε ονομασία που έχει ως συνθετικό τον όρο «Μακεδονία». «Από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το Σκοπιανό: λέμε «όχι» στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτού και πάντως προϋπόθεση για οποιαδήποτε λύση είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων - διότι δεν υπάρχει ούτε μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική ταυτότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα - και βεβαίως να είναι μια ονομασία erga omnes», ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια εδώ είναι τι θα πράξει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος ευελπιστεί πως, ακόμα και στο ενδεχόμενο συμφωνίας, αυτή θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί σε όλες της τις πτυχές και δεν θα χρειαστεί ο ίδιος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ένα άλλο σενάριο θέλει τους ΑΝΕΛ να αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση, αλλά να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτήν έως τις εκλογές.

Υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους χρησιμοποιούν και τα υπόλοιπα -μικρότερα σε μέγεθος- κόμματα του χώρου της δεξιάς.

«Η κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την σιωπηρή συνενοχή της ΝΔ έχει παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπίων», σημειώνει η Χρυσή Αυγή, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να συντελεστεί αυτό το εθνικό έγκλημα και θα αντιδράσει δυναμικά».

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου έχει διαμηνύσει πως «μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, όμως απορρίπτει κάθε σύνθετη ονομασία, κάθε τι που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Ούτε «άνω», ούτε «κάτω», ούτε «νέα», ούτε «παλιά». Όλα αυτά προσβάλλουν τον Ελληνισμό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με χθεσινή ανάρτησή του στο twitter, υπογραμμίζει: «Τα Μέσα ενημέρωσης το 'χουν κάνει Τούμπανο και τα ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ το ΄χουν κρυφό καμάρι. Βόρεια Μακεδονία. Όπως το Βόρεια Ιρλανδία; Ε ρε αίμα που έχει να χυθεί».

Κάθετα αρνητικοί στη χρήση του όρου Μακεδονία δηλώνουν επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v