Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέμα ημερών η τελική συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Στην Αθήνα εργάζονται ήδη από κοινού οι νομικές επιτροπές των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Για συμφωνία που «έγινε», μίλησε ο Ν. Κοτζιάς από το Βερολίνο. Το... χαντάκι του erga omnes, τα «καρφιά» Ιβάνοφ και το μήνυμα Τσίπρα: δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση.

Θέμα ημερών η τελική συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Θέμα ημερών θεωρείται η οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ (πιθανότατα στις Πρέσπες) καθώς όλα δείχνουν ότι Αθήνα-Σκόπια βρίσκονται ένα βήμα πριν τον τερματισμό των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Παρά την επίσημη σιωπή, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ήδη εργάζονται από κοινού στην Αθήνα οι νομικές επιτροπές των δύο υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου «να συνταχθούν τα κείμενα με τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας», όπως διευκρινίζει αρμόδια πηγή.

Η επιτροπή του ελληνικού ΥΠΕΞ (στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Χρήστος Ροζάκης, Χάρης Παμπούκης, Αντώνης Τζανακόπουλος) εργάζεται ήδη από τον Φεβρουάριο πάνω σε προσχέδια Συμφώνου, δεδομένου ότι θα έχει τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, που θα υπερισχύει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Παρότι το Μαξίμου εξακολουθεί να παραπέμπει «στο χαντάκι» που πρέπει να πηδήξουν τα Σκόπια για να κλείσει η συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών (και κεντρικός διαπραγματευτής) Νίκος Κοτζιάς έδειξε να βρίσκεται πολλά βήματα πιο μπροστά.

«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ», δήλωσε από το Βερολίνο, στο πλευρό του Γερμανού ομολόγου του Χάικο Μάας.

Κι επειδή… το «χαντάκι» είναι η αποδοχή του erga omnes και, άρα, των συνταγματικών αλλαγών από τα Σκόπια, εκτιμάται ότι δόθηκε στην κυβέρνηση Ζάεφ το χρονικό περιθώριο να διαχειριστεί εσωτερικά το ζήτημα, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη.

«Καρφιά» από Ιβάνοφ

Αργά το βράδυ, το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», επικαλούμενο «υψηλόβαθμες πηγές της κυβέρνησης (Ζάεφ)», μετέδωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστή η ημερομηνία της συνάντησης των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες της λύσης.

Πρόσθεσε πάντως ότι παραμένουν ανοιχτές όλες οι πιθανές εκδοχές για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ότι κανένα από τα ονόματα που έχουν προταθεί δεν είναι «φαβορί» και ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Κατά το ίδιο πρακτορείο, «ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με το συμφωνημένο πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ». Προστίθεται εμφατικά δε, ότι «ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν έχει ενημερωθεί ούτε για τη σύσταση ομάδας ειδικών των δύο χωρών που εργάζονται στην Αθήνα πάνω στο κείμενο συμφωνίας»…

Σημειώνεται ότι ο κ. Ιβάνοφ δεν ανήκει στους υποστηρικτές του erga omnes και των αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας.

Αντίστοιχα, ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για το όνομα έγινε στη βάση των τριών εκ των προτάσεων Νίμιτς (Nova, Gorna, Severna) και όχι σε νέα εκδοχή-έκπληξη «τύπου Ίλιντεν ή που να παραπέμπει στο Ίλιντεν».

Α. Τσίπρας: Δύσκολο αλλά αναγκαίο

O Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του ΣΕΒ, μίλησε χθες το βράδυ για μια «προοπτική λύσης που διαγράφεται στη δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τόνισε ότι η κυβέρνησή του χειρίσθηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται τη διαπραγμάτευση «με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην αναγκαία λύση». Ακριβώς επειδή, όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση «δεν άγεται και φέρεται από τους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς, και δεν υπολογίζει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος», μπορεί να λάβει θαρραλέες αποφάσεις και να αλλάξει την εικόνα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v