Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «διαβάζει» η ΝΔ τις κινήσεις Καμμένου  

Τα σενάρια που μελετά η Πειραιώς για το Σκοπιανό. Οι δεσμεύσεις, η εξουσία και οι… κάλπες. Ποια τακτική ακολουθεί.

Πώς «διαβάζει» η ΝΔ τις κινήσεις Καμμένου

Τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τη στάση του στο Σκοπιανό προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού του χρόνου διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών.

Στο τραπέζι, κατά τις συσκέψεις στην Πειραιώς, τίθενται όλα τα  σενάρια και οι πιθανές εξελίξεις, με μόνο βέβαιο -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση- να είναι ένα: ότι ο υπουργός Άμυνας, προκειμένου να μην εγκλωβιστεί ανάμεσα «στις δεσμεύσεις του για το όνομα της ΠΓΔΜ και στη βούλησή του να παραμείνει στην εξουσία», ευελπιστεί πως η όποια λύση θα καθυστερήσει και τελικά θα οριστικοποιηθεί μετά τις βουλευτικές κάλπες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Καμμένος εξήγησε πως μια σειρά διαδικασιών, όπως oι διαβουλεύσεις των δύο κυβερνήσεων και το δημοψήφισμα που ούτως ή άλλως έχει προαναγγείλει ο Ζόραν Ζάεφ, μεταφέρουν αρκετούς μήνες μπροστά ενδεχόμενη κύρωση συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Ωστόσο, επειδή, ανάμεσα στα άλλα, και οι διεθνείς πιέσεις είναι έντονες για άμεση επίλυση του ζητήματος, η ΝΔ δεν αποκλείει οι εξελίξεις να «τρέξουν» γρήγορα, όπως το διαπιστώνουν και στις επίσημες κινήσεις και πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Όπερ σημαίνει, κατά το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι, εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία των δύο πλευρών η οποία θα περιέχει στη σύνθετη ονομασία και τον όρο Μακεδονία, οι ΑΝΕΛ είτε θα κάνουν στροφή 180 μοίρες, ψηφίζοντας και παραμένοντας στην κυβέρνηση είτε θα παραιτηθούν, επιμένοντας να διαφωνούν με την ονομασία. «Αν ο κ. Καμμένος εννοεί τις θέσεις που έχει υποστηρίξει στο ζήτημα του ονόματος, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μακρύ μέλλον, αλλά δεν πιστεύω πως τα εννοεί», εκτίμησε σχετικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στο ερώτημα εάν το ζήτημα των Σκοπίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε εκλογές.

«Αλλη γραμμή»

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξακολουθήσει να αναδεικνύει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς, όπως επισημαίνεται, «άλλη γραμμή ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και άλλη γραμμή ο Πάνος Καμμένος», στον οποίο θα επιχειρηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης προχωρά ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι σε σύνδεση με την κοινωνία. Πήγε με τη λογική ‘όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω’».

Επί της ουσίας πάντως η Πειραιώς βλέπει τις διαφορές της από το Μέγαρο Μαξίμου στο ζήτημα των Σκοπίων να… μειώνονται. Μετά και την ανακοίνωση της κυβέρνησης το απόγευμα του Σαββάτου που τάσσεται υπέρ 1) της ονομασίας erga omnes (ένα όνομα για όλες τις χρήσεις έναντι όλων), 2) της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να κατοχυρωθούν οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού και 3) μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, προκύπτει το ερώτημα: διαφωνεί σε κάποιο από αυτά η ΝΔ;

Μάλλον όχι, είναι η απάντηση, βάσει όσων έχει πει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως επειδή η θεωρία από την πράξη συχνά απέχουν πολύ, στην αξιωματική αντιπολίτευση τηρούν στάση αναμονής, με τον Μάκη Βορίδη μάλιστα να σημειώνει (Real News) ότι δεν βλέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων. 

«Άρα δεν υπάρχει αντικείμενο συζητήσεως», τονίζει και προαναγγέλλει ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει στη Βουλή πρόταση για την ονομασία, είτε ζητηθεί διευρυμένη πλειοψηφία με 180 ψήφους είτε με τη σχετική πλειοψηφία των 150 ψήφων. «Mόνο μια λύση-πακέτο μπορεί να λύσει το πρόβλημα και αυτό έχει πει η ΝΔ σε όλους τους τόνους. Η σαλαμοποίηση του ζητήματος ενέχει κινδύνους», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη («Έθνος» της Κυριακής), που τόνισε πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση όλοι επιθυμούμε μια βιώσιμη λύση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v