Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ για Σκοπιανό: Όχι σε λύση με… δόσεις 

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι προσδοκίες και οι «κόκκινες γραμμές». Το σχόλιο για τις 180 ψήφους της Βουλής.

ΝΔ για Σκοπιανό: Όχι σε λύση με… δόσεις

Την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διεξάγεται στη Σόφια, στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα, παρακολουθεί με προσοχή τα δεδομένα και ίσως από τα μηνύματα που θα εισπράξει στη βουλγαρική πρωτεύουσα να μπορέσει να βγάλει κάποια πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα για το προς τα πού οδηγούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ως εξαιρετικά σημαντική τη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και τη χαρακτηρίζουν «βασικό σταθμό» για την πορεία του Σκοπιανού, αν και ο πλέον κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούνιος, δεδομένου πως θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

«Απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους. Αλλαγή που όχι απλά θα προβλέπεται, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας», δήλωσε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Θέση την οποία αναμένεται να εκφράσει σήμερα, ενώπιον των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ομοϊδεατών του στο ΕΛΚ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πολιτική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν στην Πειραιώς, «είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές του αλυτρωτισμού και να αποσαφηνιστούν τα θέματα με τη ‘μακεδονική’ εθνότητα και την ιθαγένεια».

Εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της αλλαγής του Συντάγματος με εξάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και του erga omnes (μιας ονομασίας έναντι όλων), στο γαλάζιο στρατόπεδο αποκλείουν κάθε πιθανότητα θετικής γαλάζιας ψήφου στη Βουλή, εάν έρθει εκείνη η ώρα. Αναφορικά με τις φήμες περί έξωθεν αιτήματος για 180 ψήφους στη Βουλή, η ΝΔ επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη κυβερνητική διαρροή διαψεύστηκε άμεσα από την Κομισιόν» και παραπέμπουν στην πρόσφατη ομιλία Γιούνκερ στην ελληνική Βουλή, όπου τόνισε πως οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αναμειχθούν.

Βιωσιμότητα της επιχείρησης

Παράλληλα, η ΝΔ ανεβάζει πολύ τους αντιπολιτευτικούς τόνους σχετικά με τη ΔEH. Για σήμερα το μεσημέρι μάλιστα προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και του αρμόδιου τομεάρχη Κώστα Σκρέκα, με αφορμή την έκθεση της McKinsey για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό κίνδυνο που απειλεί την ελληνική οικονομία», επικαλούμενη τον σύμβουλο που προσέλαβε η ίδια η ΔEH, τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, αλλά και τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στις 27 Απριλίου. «Έχει φτάσει η ώρα που η κυβέρνηση δρέπει τους καρπούς της ανεπαρκούς, αναποτελεσματικής και λαϊκιστικής διακυβέρνησης του τόπου», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, ο αρμόδιος υπουργός ψάχνει "ποιος φταίει", μοιράζοντας θλιβερά κατηγορώ στην αντιπολίτευση και αλλού, για την κατάντια της ΔEΗ. Την απάντηση γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες: η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύεται μοιραία και για τη ΔEΗ». Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, καταγγέλλει η ΝΔ, «οι καταναλωτές κινδυνεύουν να υποστούν αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και η ΔEH να οδηγηθεί ακόμη και σε λουκέτο, την ίδια στιγμή που «τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να της χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v