Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σπάει στα δύο» το Πρωτοδικείο Αθηνών

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Μέσα στο 2018 θα έχει τελειώσει η διαδικασία εξεύρεσης κτιρίων για τα νέα πρωτοδικεία Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

«Σπάει στα δύο» το Πρωτοδικείο Αθηνών

Τον διαχωρισμό του Πρωτοδικείου Αθηνών σε δύο επιμέρους, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες προς ψήφιση.

Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία. Ο υπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Εισαγγελίας Ηλ. Ζαγοραίο, του Πρωτοδικείου Ελ.Γεωργίλη και εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων, παρουσία του γ.γ του υπουργείου Δημ. Παπασπύρου.

Κατά τη συνάντηση προανήγγειλε και την ολοκλήρωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για τη στελέχωση κενών θέσεων στο Πρωτοδικείο και στην Εισαγγελία.

Αναφορικά με τον διαχωρισμό του Πρωτοδικείου, ο κ. Κοντονής σημείωσε:

«Είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της Αθήνας. Ηδη με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή, θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο Πρωτοδικείων. Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια, κατά έναν παράλογο τρόπο, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη, θα σταματήσει... Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα πρωτοδικεία Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και η στέγαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

Ως προς την πολυσυζητημένη ίδρυση δικαστικής αστυνομίας, ο κ. Κοντονής είπε:

«Μου έχει παραδοθεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό, για παράδειγμα σε ανακριτές διαφθοράς που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις.

Αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατά κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπλώς και από όλες τις πλευρές θετικό. Θα αρχίσει η υλοποίηση βήμα βήμα και σταδιακά. Δεν θα υλοποιηθεί στο σύνολό του για το σύνολο της Επικράτειας, έχουμε κατ’ αρχάς σκοπό να υλοποιήσουμε το σχέδιο στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

«Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ και ήδη διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο Πρωτοδικείο και στην Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά, τα οποία υπήρχαν χρόνια».

Ο υπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τους δικαστικούς υπαλλήλους της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου για το έργο που παρέχουν, για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν με τρομερό φόρτο εργασίας, που ξεπερνά πολλές φορές το ανθρώπινο μέτρο. Επίσης τους δικαστές για το μέρισμα που συγκεντρώνουν από τις διαιτησίες, το οποίο διαθέτουν για τη βελτίωση υποδομών του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας. Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, έργων αποκατάστασης των κτιρίων: «Δηλαδή με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο και στον συντομότερο δυνατό χρόνο, έχουν γίνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στα κτίρια και σε μεγάλο βαθμό, θα έλεγα, έχει αλλάξει η εικόνα των δικαστηρίων στην Αθήνα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v