Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: Ανοίγματα και κόντρες με… άρωμα συνεργασιών

Το πολιτικό… φλερτ της ΝΔ στο Κίνημα Αλλαγής και η στάση των ίσων αποστάσεων από τη Φώφη Γεννηματά. Τι απαντούν αμφότεροι στην κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Αιφνιδιαστική αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Θεοδωράκη.  

Αντιπολίτευση: Ανοίγματα και κόντρες με… άρωμα συνεργασιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες, οι συζητήσεις ή απλά οι φήμες που αφορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Το πιο… εμφανές φλερτ είναι αυτό της ΝΔ προς το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά να «αντιστέκεται», την ίδια ώρα που τα δύο κόμματα διεκδικούν την πατρότητα των παρόμοιων προτάσεών τους για τον εκλογικό νόμο. Ταυτόχρονα, κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη, με αφορμή τον… λόγο ύπαρξης του Ποταμιού, ενώ ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος της αντιπολιτευτικής ρητορικής όλων δείχνει να είναι τα «κακώς κείμενα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Μέσα στις δυνάμεις που θα υπάρχουν στη νέα Βουλή, εάν είναι πεντακομματική, ίσως η μοναδική άλλη τέτοια δύναμη που πιστεύει στην Ευρώπη να είναι το Κίνημα Αλλαγής», εκτίμησε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (News247) ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της ΝΔ, είτε είναι αυτοδύναμη είτε όχι, να απευθυνθεί σε πολιτικές δυνάμεις «που πιστεύουν στη σταθερή πορεία της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ». Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς αντίστοιχων παρεμβάσεων - προσκλήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη Φώφη Γεννηματά, μέσω των οποίων τονίζει την ανάγκη, «την επόμενη μέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επιμένει στον διμέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, διατηρώντας τη γραμμή των ίσων αποστάσεων από τα δύο κόμματα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να περιχαρακώσει τα «κεκτημένα» του νέου πολιτικού εγχειρήματος, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς όλους όσοι εντός του Κινήματος παρεκκλίνουν από την κεντρική γραμμή της αυτόνομης πορείας κι ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές ή προβάλλουν την προοπτική συνεργασιών. Όσον αφορά αυτές, η κα Γεννηματά αποφεύγει να πάρει θέση αυτή τη στιγμή, διαμηνύοντας ότι «το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα καθοριστεί με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Απάντησε αρνητικά

Μέχρι τότε, ωστόσο, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά ζητημάτων που θέτει στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής. Αμφότεροι διαφοροποιούνται από την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και παρόλο που συγκλίνουν οι θέσεις τους, συναγωνίζονται για το ποιος πρόλαβε τον άλλο για να τις καταθέσει. Η ΝΔ απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση Σκουρλέτη για συμμετοχή σε οποιαδήποτε επιμέρους συνάντηση ή συζήτηση για το θέμα, μέχρι να απαντήσει η κυβέρνηση στην παράλληλη πρόταση του κόμματος για τη χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Υπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς αυτό έχει γίνει «άλλες δύο φορές, ήδη από το 2016».

Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει το παρών στη συνάντηση της Πέμπτης υπό τον υπουργό Εσωτερικών, όπου αναμένεται να καταθέσει συνολική αντιπρόταση για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από το ισχύον και για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. «Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στις προτάσεις για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των ομογενών που απέρριπταν», αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά μετά από ευρεία σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη.

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να επιμένει να «κλείνει το μάτι» στη Φώφη Γεννηματά, δεν ισχύει όμως το ίδιο και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξή του στο «Βήμα», με τον κ. Θεοδωράκη να απαντά άμεσα: «Το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τον πρώτο στόχο του κόμματός του: «Να μην περιμένουμε να γκρεμιστεί η χώρα για να αλλάξουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v