Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική δύο σημείων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι προτεραιότητες και τα γαλάζια επιχειρήματα. Ο μεσαίος χώρος, οι κυβερνητικές υποσχέσεις και η... κοινωνική ευαισθησία. Ικανοποίηση από τις εσωκομματικές εκλογές.

Στρατηγική δύο σημείων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Στόχος επετεύχθη», λένε στη ΝΔ, αποτιμώντας τις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές και στοχεύοντας στη διαμόρφωση μιας «ανοιχτής, σύγχρονης και μεγάλης» παράταξης. Οι 155.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες, οι 2.500 εθελοντές και οι περισσότεροι από 8.000 υποψήφιοι για τις θέσεις των προεδρείων των τοπικών οργανώσεων καθώς και των αιρετών συνέδρων, είναι -σύμφωνα με την Πειραιώς- μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι νεοεκλεγέντες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ηγεσίας της ΝΔ, αναλαμβάνουν αμέσως κομβικό ρόλο στην πορεία του κόμματος προς τις εθνικές κάλπες, όποτε και αν γίνουν αυτές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει δύο βασικές προτεραιότητες στη στρατηγική του:

1. Τη διεκδίκηση των ψήφων κυρίως του μεσαίου χώρου και δη των αναποφάσιστων ακόμα πολιτών για τη στάση τους στις κάλπες. «Είναι προνομιακός χώρος για τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια, οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμοι από μένα. Ένα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης (Βήμα της Κυριακής), που γνωρίζει καλά ότι προσπαθεί να «αλιεύσει» ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή με άλλα κόμματα, όπως το Κίνημα Αλλαγής, βασικό υποψήφιο αυριανό κυβερνητικό εταίρο, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. «Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά στις εκλογές ο καθένας διεκδικεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα του», σημειώνει και προσδιορίζει ήδη μια σειρά θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων για την επόμενη μέρα. Ανάμεσά τους, η ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης, της αλλαγής του εκλογικού νόμου, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως της επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους. 

2. Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «ανέξοδων αλλά ουτοπικών υποσχέσεων», όπως τις χαρακτηρίζει η Πειραιώς, του Αλέξη Τσίπρα. «Έταξε τα πάντα, όταν ήξερε ότι θα γίνει κυβέρνηση. Για σκεφτείτε τι θα τάξει τώρα, που ξέρει ότι θα χάσει. Τι θα τον εμποδίσει την προεκλογική περίοδο να κάνει κρεσέντο ακατάσχετης παροχολογίας;», διερωτάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αισιοδοξεί ότι οι πολίτες «έχουν πλέον γνώση και κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις μεγαλύτερες μάχες απέναντι στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί αυτήν για την «κοινωνική ευαισθησία». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γιατί να μη μιλήσουμε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; Αφού εμείς το κάναμε. Ποιοι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας; Αυτοί που ψήφισαν τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου;», διερωτάται και αυτό θα είναι ένα από τα σημεία που θα επικεντρώσει την αντιπολιτευτική του ρητορική.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο στην επιχειρηματολογία της το θετικό αφήγημα που προτείνει για τη μετεκλογική Ελλάδα και συγκεκριμένα τις κυβερνητικές προτάσεις του κόμματος, οι οποίες -κατά το γαλάζιο επιτελείο- αποτελούν «ένα μείγμα ρεαλισμού και ελπίδας, κοστολογημένο και μελετημένο». Και αυτό, σε συνδυασμό με τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, τις οποίες συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης, που μεταβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί, μεταξύ άλλων, αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα στην Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ενώ σήμερα αυτούς θα επισκεφθεί στις φυλακές της Αδριανούπολης ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής ομάδας βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου. Αύριο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραστεί στα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ίμβρο, τα οποία θα τελεστούν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v