Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Μήνυμα ανανέωσης μέσω κάλπης

Τα στοιχήματα Μητσοτάκη από τις εσωκομματικές εκλογές. Τι μαρτυρούν οι αριθμοί για ψηφοφόρους και υποψηφίους. Οι στόχοι, οι πρώην αρχηγοί και τα… έσοδα.  

ΝΔ: Μήνυμα ανανέωσης μέσω κάλπης

Να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της «άμεσης δημοκρατίας» σε τοπικό επίπεδο και για απόδοση πραγματικού ρόλου στη βάση της ΝΔ στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές του κόμματος.

Τα 155.335 ενεργά μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν πληρώσει τη συνδρομή των 12 ευρώ για το 2018, θα ψηφίσουν στις 339 κάλπες οι οποίες έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη των προεδρείων των Τοπικών Οργανώσεων (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ) και των 1.000 συνέδρων για την κορυφαία κομματική διαδικασία που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο.

Ο κ. Μητσοτάκης, που θα ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι, επισημαίνει πως «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αφορά μόνον τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αποτελεί μια τολμηρή πολιτική επιλογή, καθώς σηματοδοτεί το άνοιγμα που οφείλουν να κάνουν όλα τα κόμματα σήμερα στην κοινωνία, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της».

Το αίτημα για ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και οργανωτικές δομές, τονίζουν στη ΝΔ, είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε δύναμη αντίστασης και αισιοδοξούν ότι με τη εν λόγω διαδικασία κάνουν ένα ακόμα μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία. Ο αριθμός των μελών που θα ψηφίσουν, λένε, «είναι πρωτοφανής τόσο για τα δεδομένα της χώρας μας, όσο και στην Ευρώπη. Η ΝΔ σήμερα αποτελεί το κόμμα με την -αναλογικά- ισχυρότερη βάση ενεργών μελών όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων».

Μέσα από τις αυριανές εσωκομματικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναδειχθεί η πολιτική και ποιοτική βελτίωση της ΝΔ και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της, ενόψει της επόμενης μέρας, που δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα του θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, αναγκαία θεωρεί την ενότητα του κόμματος, κάτι που ευελπιστεί να αποτυπωθεί και εμπράκτως από τη συμμετοχή στη διαδικασία όλων των κορυφαίων στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσέλθουν στις κάλπες και οι τρεις πρώην αρχηγοί της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Σαμαράς στην Κηφισιά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στου Ζωγράφου.

Οι αριθμοί

Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 27.896 πολίτες που έγιναν μέλη της γαλάζιας παράταξης αυτή την περίοδο. Όπως έγινε γνωστό από την Πειραιώς, στο σύνολο των εσωκομματικών ψηφοφόρων, περισσότερα από τα μισά μέλη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 25-54 ετών, ενώ το 35% αυτών είναι γυναίκες και το 65% άνδρες.

Το 46,3% εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το 13,3% είναι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, το 7,5% είναι εκπαιδευτικοί, το 6,8% εργάζεται στον πρωτογενή τομέα και το 4,4% στην υγεία. Επίσης, σε περισσότερες από 60% των ΝΟΔΕ αναμετρώνται δύο ή και περισσότεροι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό ανανέωσης των μελών των προεδρείων των οργανώσεων του κόμματος θα ξεπεράσει το 50%.

Σύνθημα των εκλογών είναι «Η Νέα Δημοκρατία είναι δική σου. Διαμόρφωσέ την». Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ. και θα διαρκέσει έως τις 7:00 μ.μ. Οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο στο εκλογικό κέντρο της τοπικής οργάνωσης στην οποία ανήκουν, προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο.

Οι εκλογές, πέρα των υπολοίπων, δίνουν και βαθιά οικονομική ανάσα στα ταμεία του κόμματος, καθώς, από την ανανέωση της φετινής συνδρομής των 155.335 μελών συγκεντρώνεται το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.864.020 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v