Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ραντεβού Κυριάκου με Καραμανλή - Παπανδρέου

Οι συμβολισμοί και τα εσωκομματικά μηνύματα. Έμφαση στα εθνικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική. Πώς κλείστηκαν οι δύο συναντήσεις.

Τα ραντεβού Κυριάκου με Καραμανλή - Παπανδρέου

Δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις, με άρωμα από το πρόσφατο παρελθόν, έχει προγραμματίσει γι’ αυτές τις μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τα εθνικά θέματα και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, χθες είχε τετ α τετ με τον Κώστα Καραμανλή, ενώ για αύριο το απόγευμα έχει κλειστεί ραντεβού με έναν άλλο πρώην πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι φήμες διάφορες, οι διαρροές και πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές ελάχιστες και το δεδομένο ένα: ότι οι δύο πρώην ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν -ο καθένας με τον τρόπο του- παρόντες στις εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό.

Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον κ. Καραμανλή, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο τους είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά και συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους από κοντά, αμέσως μετά την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού από τη Θράκη, στο πλαίσιο τριήμερης ιδιωτικής του επίσκεψης στην περιοχή. Το τετ α τετ διήρκεσε σαράντα πέντε λεπτά περίπου και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από όλα τα μείζονα θέματα, με πρώτο όλων τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής, κατά συνομιλητές του, εμφανίζεται προβληματισμένος από τις εξελίξεις, με την επίσκεψή του σε Έβρο, Ροδόπη και Κομοτηνή να έχει προφανείς συμβολισμούς. Σε εσωκομματικό επίπεδο δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός πως συνοδευόταν από δύο πρώην υπουργούς των κυβερνήσεών του, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Αλέκο Κοντό, οι οποίοι δεν εξελέγησαν για λίγες ψήφους κατά τις τελευταίες εκλογές, ωστόσο δεν θα ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους στις γαλάζιες λίστες των επόμενων εθνικών καλπών.

Το χθεσινό τετ α τετ έγινε στον απόηχο των τελευταίων διαγραφών από τον κ. Μητσοτάκη του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί Καραμανλή Ευάγγελου Αντώναρου και της βουλευτή Κατερίνας Παπακώστα, η οποία πολιτικά συνδέεται στενά με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως από την πλευρά του σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και με Κοτζιά

Το αυριανό ραντεβού του προέδρου της ΝΔ με τον Γιώργο Παπανδρέου θα γίνει κατόπιν αιτήματος του πρώην πρωθυπουργού και έρχεται σε συνέχεια κύκλου συναντήσεων αυτού για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και ενόψει ταξιδιών που θα πραγματοποιήσει προσεχώς στο εξωτερικό. Χθες -υπενθυμίζεται- ο κ. Παπανδρέου, και με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είδε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προγραμματίζει και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.  

«Αν υπάρχει δυνατότητα η χώρα μας να έχει επιτυχίες, να προχωρήσει μπροστά, χρειάζεται όσο γίνεται περισσότερο εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και συναίνεση», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, κάτι που δεν βρίσκει αντίθετο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μολονότι με τον Αλέξη Τσίπρα δείχνει να τους χωρίζει… άβυσσος. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, αυτός θα ακούσει, ως οφείλει, τον συνομιλητή του και θα του επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ραντεβού γίνεται ενώ διατηρείται στα ύψη η κόντρα των καραμανλικών στελεχών με το ΠΑΣΟΚ, με αιχμές του δόρατος τον απολογισμό των δύο κυβερνήσεων (Καραμανλή και Παπανδρέου) και τις ευθύνες για την είσοδο στα μνημόνια.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v