Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάτμηση της Β' Αθηνών χωρίς… απλή αναλογική Νο2

Άμεσα η προώθηση της ρύθμισης, «ίσως και στο ν/σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αντιδρούν οι «βαρόνοι», δεν περιμένει η κυβέρνηση θετική ψήφο από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Δ. Κρεμαστινός: Υπέρ της κατάτμησης και του «συνεχούς διαλόγου» ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Κατάτμηση της Β Αθηνών χωρίς… απλή αναλογική Νο2

Το σχέδιο της κυβέρνησης να «σπάσει» τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή την αχανή Β' Αθηνών σε τρεις μικρότερες και την Περιφέρεια Αττικής (πρώην Υπόλοιπο) σε δύο, επιφέρει ήδη παρενέργειες στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής.

Αντιδρούν πρωτίστως οι λεγόμενοι «βαρόνοι», οι οποίοι αντλούν την εσωκομματική τους δύναμη από τις δεκάδες χιλιάδες σταυρούς που αποσπούν στη Β' Αθηνών, ρίχνοντας άφθονο πολιτικό χρήμα στις προεκλογικές εκστρατείες και συμμαχώντας με συνυποψηφίους (με τα περίφημα «δίδυμα» ή «τρίδυμα»), προκειμένου να καλύψουν τα κενά τους σε περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση.

Δεδομένου ότι τα κόμματά τους έχουν προτείνει στο παρελθόν την κατάτμηση της Β' Αθηνών (την οποία δεν επιχείρησαν… όταν κυβερνούσαν), ηγεσίες και βουλευτές δείχνουν εγκλωβισμένοι και αναζητούν επιχείρημα για να μη στηρίξουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, όταν θα φτάσει στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις χθεσινές διαρροές, ως πρώτη γραμμή άμυνας προβάλλουν τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τη ρύθμιση «πακέτο» με την επαναφορά της απλής αναλογικής, ώστε να υπερψηφιστούν όλα μαζί από 200 βουλευτές και να ισχύουν στις επόμενες εκλογές.

Αυτή την ερμηνεία δίνουν άλλωστε στην επιλογή του Μαξίμου να φέρει μεν τον Ιούλιο του 2016 το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική, χωρίς να συμπεριλάβει σ' αυτό την κατάτμηση της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. «Τα έφερε τότε ξεχωριστά για να τα ξαναφέρει τώρα μαζί και να εκβιάσει τα 200 ‘ναι’ στην απλή αναλογική», λένε.

«Δεν φέρνουμε πακέτο»

Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ωστόσο έρχονται να καταρρίψουν το επιχείρημα: όπως τονίζουν, η κυβέρνηση θα καταθέσει τη ρύθμιση για την κατάτμηση των δύο περιφερειών χωρίς επαναφορά της απλής αναλογικής, εκτός και αν υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από άλλο κόμμα, π.χ. το ΚΙΝΑΛ.
Εάν όχι, τότε η ρύθμιση για την κατάτμηση θα φτάσει στη Βουλή πολύ σύντομα, «ίσως και ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα ψηφιστεί προς το τέλος Ιουνίου», όπως λένε.

Στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει την κατάτμηση μαζί με την απλή αναλογική το 2016, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι εκείνη την περίοδο το Μαξίμου προσπάθησε να πετύχει τη χρυσή τομή, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών.

«Το ΚΚΕ ήταν υπέρ της απλής αναλογικής αλλά εναντίον της κατάτμησης της Β' Αθηνών, γι' αυτό δεν την εντάξαμε στο νομοσχέδιο αλλά τελικά… δεν ψήφισε ούτε την απλή, όπως δεν την ψήφισαν η ΝΔ και η ΔΗΣΥ», υπενθυμίζουν.

Όσο για τη στάση των δύο τελευταίων στην κατάτμηση, ξεκαθαρίζουν πως δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις: αυτό που θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο είναι να καταψηφίσουν τη ρύθμιση ως «αποσπασματική», κορυφώνοντας την κοινή δράση τους στα μείζονα θέματα.

Κρεμαστινός: Και «σπάσιμο» και διάλογος με ΣΥΡΙΖΑ

Διαφοροποιήσεις πάντως εκφράσθηκαν. Ήδη ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ότι συμφωνεί να «σπάσουν» οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και, επιπλέον, ζήτησε να συνεχιστεί η προσπάθεια διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, «επειδή είναι όμοροι χώροι» και, μάλιστα, να έχει ο Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία.

Ο κ. Κρεμαστινός έδωσε το παρών άλλωστε στην προχθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιάννης Ραγκούσης με θέμα «Το Μέλλον της Προοδευτικής Παράταξης».

Υπέρ της κατάτμησης εμφανίσθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, αν και είδε πίσω από μία τέτοια πρωτοβουλία την προσπάθεια της κυβέρνησης «να ξαναφέρει από το παράθυρο» τη ρύθμιση της απλής αναλογικής, πείθοντας το ΚΙΝΑΛ να την υπερψηφίσει.

Κάτι που, όπως σημειώσαμε, διαψεύδεται από τις κυβερνητικές πηγές, που επισημαίνουν ότι το Μαξίμου παρακολουθεί «με ενδιαφέρον» τις διαφοροποιήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v