Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κηρύχθηκε και επισήμως ο πόλεμος Τσίπρα-Μαρινάκη

Ο επιχειρηματίας επιβεβαιώνει ότι τηλεφώνησε στον κ. Τζανακόπουλο το βράδυ του Σαββάτου και προειδοποιεί με… «γάτα Ιμαλαΐων Νο 2». Νο comment (προς το παρόν) από το Μαξίμου. Σε πολεμικό κλίμα και η αυλαία των Αναπτυξιακών συνεδρίων στη Μυτιλήνη.

Κηρύχθηκε και επισήμως ο πόλεμος Τσίπρα-Μαρινάκη

Τρία 24ωρα μετά την καταγγελία του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το (απειλητικό, όπως είπε) τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο επιχειρηματίας τον επιβεβαίωσε δίνοντας τη δική του διάσταση και προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κατά κοινή εκτίμηση, ο πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κατηγορούμενο για την υπόθεση Noor 1 επιχειρηματία «μόλις κηρύχθηκε και επισήμως», με τις μάχες να αναμένονται σκληρές και απρόβλεπτες. Πόσο μάλλον που η πρώτη πλευρά ταυτίζει απολύτως τον κ. Μαρινάκη με τον αρχηγό της ΝΔ, καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει, από το βήμα της Βουλής, για «τον γνωστό υπόδικο επιχειρηματία και επιστήθιο φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη».

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το βράδυ το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του κ. Μαρινάκη), κατηγορώντας τον κ. Τζανακόπουλο για την υιοθέτηση του χαρακτηρισμού «ναρκέμπορος», που προσέδωσαν κυβερνητικές πηγές προ ημερών στον επιχειρηματία.

Σημειώνεται ότι την αφορμή για την επίσημη κήρυξη του πολέμου έδωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που εμφάνιζε συνεργάτη του Ευκλείδη Τσακαλώτου να διαπλέκεται.

Σ' αυτό το δημοσίευμα απάντησε το non paper («ο ναρκέμπορος χρηματοδότης της εφημερίδας»), προκαλώντας τον κ. Μαρινάκη να τηλεφωνήσει στον κ. Τζανακόπουλο και «να απειλήσει», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κίνηση του κ. Τζανακόπουλου να δημοσιοποιήσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το τηλεφώνημα, προφανώς αιφνιδίασε τον επιχειρηματία και πυροδότησε τις εξελίξεις.

Κι άλλη... «γάτα Ιμαλαΐων»;

Μέχρι αργά τη νύχτα, το Μαξίμου άφησε ασχολίαστη τη δήλωση του κ. Μαρινάκη, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να αποδομήσουν τα επιχειρήματά του τονίζοντας:

* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο έκτακτο briefing που έκανε τη Δευτέρα, τόνισε πως «για όλες τις ανακοινώσεις οι οποίες εκδίδονται από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, την τελική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Που σημαίνει, όπως λένε, ότι «κανείς δεν κρύβεται σε non papers», όπως υπονοεί ο κ. Μαρινάκης.

* Ο ισχυρισμός του επιχειρηματία ότι έχει συναντηθεί στο παρελθόν με τον κ. Τσίπρα για να βοηθήσει την κυβέρνηση «θυμίζει τον ισχυρισμό άλλου εκδότη, που επιστράτευσε και... μία γάτα Ιμαλαΐων». Το εάν και πότε υπήρξε συνάντηση Μαρινάκη-Τσίπρα «θα το απαντήσει ο πρωθυπουργός, εάν χρειαστεί», λένε.

* Η «κατηγορηματική» διαβεβαίωση του κ. Μαρινάκη ότι «ουδεμία σχέση έχω με τη ΝΔ και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη» είναι «ενδιαφέρον στοιχείο, που όμως αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις».

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η χρήση του όρου «ναρκέμπορος» σε non paper του Μαξίμου την προηγούμενη Παρασκευή «δεν έγινε κατά λάθος», όπως αποδεικνύει η απάντηση που έδωσε στο έκτακτο briefing της Δευτέρας ο κ. Τζανακόπουλος: «Ως προς τον χαρακτηρισμό, αργά ή γρήγορα, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει εάν αυτός ήταν ορθός ή λανθασμένος», είπε.

Επεισοδιακή η αυλαία στη Μυτιλήνη;

Μέσα σ' αυτό το πολεμικό κλίμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία σήμερα και αύριο στα Αναπτυξιακά συνέδρια ανά περιφέρεια που ξεκίνησαν πριν από δέκα μήνες. Το τελευταίο συνέδριο, Βορείου Αιγαίου, ξεκινά σήμερα στη Μυτιλήνη και θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με ομιλία του κ. Τσίπρα.

Αναμένεται ωστόσο επεισοδιακό, καθώς ακροδεξιά στοιχεία στο νησί έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για το προσφυγικό, ενώ τοπικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ οργανώνουν άλλες συγκεντρώσεις για την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και άλλα ζητήματα της περιφέρειας.

Στο νησί θα βρεθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο (σ.σ. όπως και στα προηγούμενα Αναπτυξιακά συνέδρια) ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στα γενικά και τοπικά οικονομικά θέματα, στην τουρκική προκλητικότητα καθώς και στο προσφυγικό, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες πρακτικές.

Πριν φτάσει στη Μυτιλήνη θα επισκεφθεί τη Λήμνο ενώ θα έχει συσκέψεις με φορείς των νησιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v