Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ

Τα ονόματα των υποψήφιων προέδρων των ΝΟΔΕ στην Αττική. Το σύνθημα των εσωκομματικών εκλογών και οι αλλαγές στον κανονισμό. Επιμένει στο αίτημα για εθνικές κάλπες και στις περιοδείες.

Εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ

Σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών κινούνται στη ΝΔ, αυτή τη φορά για την ανάδειξη των νέων προεδρείων των τοπικών κομματικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα.

Οι κάλπες θα στηθούν στις 13 Μαΐου, όταν τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για τρεις διαφορετικές διαδικασίες: την εκλογή των νέων Δ.Σ. στις 66 ΝΟΔΕ (Νομαρχιακές Οργανώσεις) και τις 339 ΔΗΜΤΟ (Δημοτικές Οργανώσεις), καθώς και 1.000 συνέδρων για το κορυφαίο κομματικό όργανο που προγραμματίζεται να συνεδριάσει το προσεχές φθινόπωρο. Το βράδυ της Παρασκευής έληξε η διορία κατάθεσης υποψηφιοτήτων και χθες το απόγευμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) συνεδρίασε επί μακρόν για να επικυρώσει τις σχετικές αιτήσεις και να δρομολογήσει τις περαιτέρω διαδικασίες.

Στις 10 ΝΟΔΕ της Αττικής οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι οι ακόλουθοι: Βόρειας Αττικής: Σακελλαρίου Ευφροσύνη (Φρόσω), Ανατολικής Αττικής: Λαδάς Ανδρέας και Καλαντζής Νεκτάριος, Δυτικής Αττικής: Λινάρδος Ιωάννης, Β1: Μιχάλης Κουμεντάκος, Β2: Αλέξανδρος Σπύρου και Γαβριήλ Αραμπατζής, Β3: Φαίνη (Φανή) Χατζηαθανασιάδου, Αργυρώ Ζέρβα και ο εκπαιδευτικός κ. Μαρίνης, Β4: Σπύρος Αβραμάκος και Σίσσυ Γκίκα, Β5: Δημήτρης Μαυροειδάκος και ο κ. Αλεξανδρόπουλος, Β' Πειραιά: Μιχάλης Λιβανός και Σταμάτης Μέλλος, Α' Πειραιά: Ηλίας Μάκρας, Λεωνίδας Κουτρομάνος και Γιάννης Βοϊδονικόλας.

Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όσα μέλη είναι ταμειακά τακτοποιημένα για το 2018 (12 ευρώ ετησίως) και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, η ανανέωση στις κομματικές οργανώσεις υπολογίζεται να φτάσει γύρω στο 50%, ενώ η προσέλευση στις κάλπες άνω των 100.000 μελών. Το σύνθημα των συγκεκριμένων εκλογών είναι «Η ΝΔ είναι δική σου, διαμόρφωσέ την», με τον νέο κανονισμό να έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με πριν. Μεταξύ άλλων:

-Ορίζεται ανώτατο όριο 2 θητειών για πρόεδρους ΝΟΔΕ, ΔΗΜΤΟ (αρχής γενομένης από τις επόμενες εσωκομματικές εκλογές). 

-Καθιερώνεται Σύνοδος προέδρων ΝΟΔΕ ανά εξάμηνο και σύνοδος προέδρων ΔΗΜΤΟ ανά έτος. 

-Καθιερώνεται αξιολόγηση του έργου ΝΟΔΕ, ΔΗΜΤΟ μέσα από εξάμηνο προγραμματισμό και ετήσιο απολογισμό και συμπλήρωση εντύπων περιοδικής αξιολόγησης. 

-Διευρύνεται το ασυμβίβαστο (σε σχέση με τον παλιό κανονισμό) στα μέλη του Κόμματος που κατέχουν θέσεις ή αξιώματα με εκτελεστικές αρμοδιότητες σε αυτοδιοικητικούς φορείς Α’ και Β' βαθμού (για να αποφεύγονται οι περιπτώσεις που προβλήματα Δήμων γίνονται προβλήματα ΝΟΔΕ), καθώς και σε Γραμματείς, αναπληρωτές Γραμματείς και άλλα στελέχη που έχουν οριστεί στα καθήκοντά τους, με απόφαση του Προέδρου του κόμματος.

«Φοβάται τις εκλογές»

Την ίδια ώρα, στη γραμμή που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή, «πετώντας το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο, μια σειρά κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ίδιο μήκος κύματος. Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κάλεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές, καθώς στις 20 Αυγούστου τελειώνουν τα δανεικά. «Δεν καταλαβαίνω τι φοβούνται, πάμε να ζητήσουμε καθαρή εντολή», σημείωσε, ενώ ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός «φοβάται τις εκλογές». Αλλά και ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, «αν τολμάει, να πάει το φθινόπωρο σε εκλογές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε και χθες τις περιοδείες στην περιφέρεια, επισκεπτόμενος τη Νεάπολη Λακωνίας. Μεταξύ άλλων, συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, ενώ μετέβη στο Δημαρχείο, όπου ενημερώθηκε για τα τοπικά προβλήματα από τον δήμαρχο Μονεμβασιάς και από δημοτικούς συμβούλους.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη «μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v