Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Εκατέρωθεν μηνύματα για ανοίγματα και συνεργασίες

Ο Κακλαμάνης, ο Καραμανλής και τα… δεκανίκια. Οι διαφορετικές απόψεις για το Κίνημα Αλλαγής. Η μάχη της λίστας και οι «παλιοσειρές».  

ΝΔ: Εκατέρωθεν μηνύματα για ανοίγματα και συνεργασίες

Μια φράση του Νικήτα Κακλαμάνη κατά τη χθεσινή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πολεμικό Μουσείο, επιβεβαίωσε ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι απόψεις περί κυβερνητικών συνεργασιών διίστανται.

«Αν κάποιοι θέλουν τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό με δεκανίκια, εμείς θέλουμε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό χωρίς δεκανίκια», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, απαντώντας εμμέσως στις εσωκομματικές φωνές που ζητούν τη σύμπραξη με άλλες πολιτικές δυνάμεις και δη το Κίνημα Αλλαγής.

Παρουσία και του Κώστα Καραμανλή (παρουσία με ξεχωριστό συμβολισμό), ο κ. Κακλαμάνης ουσιαστικά εξέφρασε την άποψη πολλών στελεχών που έχουν στενούς πολιτικούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό, ότι η ΝΔ θα πρέπει να αποφύγει κάθε είδους συνεργασία με τον πάλαι ποτέ μεγάλο αντίπαλο της παράταξης και -αν μη τι άλλο- «να μη φτάνει στο σημείο να παρακαλάει κιόλας γι’ αυτή τη συνεργασία».

Εξάλλου -υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη- και η απέναντι πλευρά, η Φώφη Γεννηματά και οι περισσότεροι κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε ευκαιρία, βάλλουν κατά των κυβερνήσεων Καραμανλή, με τον ίδιο τον κ. Κακλαμάνη, σε πρόσφατη συνέντευξή του, να σημειώνει: «Έχετε ακούσει κανένα από αυτά που κάποιοι αποκαλούν “ορφανά του κ. Σημίτη” να εκφράζει την επιθυμία να στοιχηθεί με τη ΝΔ; Εγώ δεν ξέρω κάποιο. Το αντίθετο θα έλεγα. Τα περισσότερα από αυτά τα "ορφανά" υβρίζουν την παράταξή μας και μας κουνούν το δάχτυλο για τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. Είναι πραγματικά απίστευτο», είχε πει.

Την ίδια ώρα πάντως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζονται ανοιχτά υπέρ της προγραμματικής σύγκλισης με το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι πολλά τα σημεία που αξίζει να συναντηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος στα μέσα Μαρτίου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμα πιο ξεκάθαρα, σε πρόσφατο άρθρο του είχε διατυπώσει τη γνώμη πως «το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος της μεγάλης σύγκλισης». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος έχουν κινηθεί και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως οι δύο αντιπρόεδροι, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να υποστηρίζει πως γενική άποψη στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά αποτελεί «στρατηγικό εταίρο» και τον Κωστή Χατζηδάκη να τάσσεται υπέρ μιας «ευρείας συμμαχίας» και υπέρ της συνεργασίας της ΝΔ με την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.

Πολιτική αποστρατεία

Η χθεσινή παρέμβαση εξάλλου του κ. Κακλαμάνη είχε ένα ακόμα μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ: Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη και της εισήγησης που φέρεται να έχει δεχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ περί ριζικής ανανέωσης των γαλάζιων ψηφοδελτίων και καρατόμησης των «παλιοσειρών», ο βουλευτής της Α’ Αθήνας δήλωσε παρών στον αγώνα και ξόρκισε τυχόν πρόωρη πολιτική αποστρατεία της… γενιάς του.

«Πρέπει να στείλουμε καθαρά μηνύματα, για να βγάλει τη χώρα η ΝΔ από τα αριστερά αδιέξοδα. Και σε αυτό το κάλεσμα δεν περισσεύει κανείς», σημείωσε με νόημα και ενώ αμέσως πριν, η Ντόρα Μπακογιάννη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, είχε δώσει το δικό της στίγμα: «Όλοι πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή… Παλιά και νέα στελέχη θα δώσουμε τη μάχη», είπε.

Αντίστοιχου ύφους και η τοποθέτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία απαντώντας στο ερώτημα εάν ιστορικά στελέχη - βουλευτές του κόμματος πρέπει να τεθούν σε αποστρατεία, σημείωσε ότι οι 300 της Βουλής δεν προέκυψαν από κάποια διαδικασία ορισμού αλλά αντλούν τη δύναμη και τη νομιμοποίησή τους από τους ίδιους τους ψηφοφόρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v