Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις σε τρία επίπεδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η έμφαση στην οικονομία και η σημερινή ομιλία στη Βουλή. Νέες κυβερνητικές επιθέσεις σε θέματα ηθικής αναμένει η Πειραιώς. Επιχείρηση διεύρυνσης της ΝΔ. Ποια ονόματα ακούγονται.

Κινήσεις σε τρία επίπεδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αντίδοτο στα κυβερνητικά επιχειρήματα για το μεγάλο πλεόνασμα και την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι, αναζητά η ΝΔ. «Παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια των Τσίπρα και Καμμένου, η πραγματικότητα είναι ότι και στην οικονομία έχουν συσσωρευτεί επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες», σημειώνουν στην Πειραιώς, που θέλουν από τη μία πλευρά να αποτυπώσουν αυτή την εικόνα στα μάτια των πολιτών και από την άλλη να πείσουν αυτούς για το «αξιόπιστο και εφαρμόσιμο εναλλακτικό σχέδιο» που υπόσχεται να υλοποιήσει η ΝΔ εφόσον γίνει κυβέρνηση, με φόντο τη μεταμνημονιακή μέρα. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να κινηθεί σε τρία επίπεδα: την προσπάθεια αποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής, την ενασχόληση με την καθημερινότητα των πολιτών και την ενίσχυση και διεύρυνση της παράταξής του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, απ’ όπου θα εγκαλέσει την κυβέρνηση για παντελή απουσία συνολικού σχεδιασμού σχετικά με τα ενεργειακά της χώρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει την εκτόξευση πυρών κατά των κυβερνητικών εταίρων για την οικονομία, εστιάζοντας στην υπεροφορολόγηση, την εκτόξευση του δημοσίου χρέους και τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν, εκτός απροόπτου, από τις αρχές του επόμενου έτους.  

Παράλληλα, θα θελήσει να περάσει στην αντεπίθεση και όσον αφορά τη σκανδαλολογία και τα ζητήματα διαφθοράς, με έναυσμα την υπόθεση της Novartis. «Υποτίθεται ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη σκευωρία σπίλωσης και δυσφήμισης πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην ΝΔ, με την πορισματική έκθεση του κόμματος να αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνωμοσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». 

Ρυθμοί σκανδαλολογίας

Πάντως, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποκλείει το Μέγαρο Μαξίμου να συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς σκανδαλολογίας μέχρι και τις κάλπες, με σκοπό να πλήξει την Πειραιώς σε θέματα ηθικής και θέτοντας το σχετικό δίλημμα προς τους ψηφοφόρους.  

Η καθημερινότητα αυτών, από την άλλη, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον πρόεδρο της ΝΔ, με εντολή του οποίου μάλιστα, κλιμάκιο βουλευτών του κόμματος θα επισκεφθεί σήμερα τη Λέσβο. Με αφορμή το νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων που καταφτάνουν στην χώρα μας, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύθηκε τα «δύο χρόνια νηνεμίας», προκειμένου να εξομαλύνει την κατάσταση στα νησιά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς και για λόγους εντυπώσεων, θέλει να προχωρήσει στη διεύρυνση του κόμματος και –γιατί όχι- και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.  Ήδη τα τελευταία 24ωρα στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν δύο ονόματα βουλευτών άλλων κομμάτων που φέρονται να φλερτάρουν με τη ΝΔ και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τις επόμενες «μεταγραφές», μετά την Κατερίνα Μάρκου. Ο λόγος για τον βουλευτή Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργο Κατσιαντώνη και για τον βουλευτή του Ποταμιού, στελέχους πλέον του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργο Αμυρά. Ο τελευταίος μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την παραμονή του στο Κίνημα: «Νιώθω άβολα στο ΚΙΝΑΛ. Δεν ήμουν από αυτούς που ήθελαν “να πάμε στο καινούριο κόμμα”. Εγώ έλεγα να παραμένουμε αυτόνομοι και αν συνεργαστούμε πριν ή μετά τις εκλογές… με χαρτί και μολύβι… Αν γίνουν εκλογές, θα πρέπει να τοποθετηθεί πώς θα κυβερνηθεί η χώρα... Αν δεν συμφωνώ θα φύγω από το ΚΙΝΑΛ», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v