Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς χρίσματα η ΝΔ στους δήμους

Το σκεπτικό και οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ερωτηματικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο λόγω των εκλογών στην Τουρκία.

Χωρίς χρίσματα η ΝΔ στους δήμους

Μπορεί ο βασικός στόχος της ΝΔ να είναι η μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εκλείπει το ενδιαφέρον της Πειραιώς για τις περιφέρειες και τους δήμους. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές κάλπες, εφόσον ισχύσει ο προγραμματισμός του υπουργείου Εσωτερικών, στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, ο κομματικός μηχανισμός, με αιχμή του δόρατος την Γραμματεία Αυτοδιοίκησης, ήδη κινείται πυρετωδώς για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα μιλήσει σήμερα στο κοινό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), επισήμως δεν προτίθεται να δώσει χρίσματα στους Δήμους, με ερωτηματικό την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου ανέκαθεν οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έντονο χρώμα κομματικής αντιπαράθεσης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοιχτά γραμμάτια με κανένα και θα το αποδείξει και στις συγκεκριμένες εκλογές, εμπιστευόμενος τους πιο άξιους στις τοπικές κοινωνίες», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Αυτό που ενδιαφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση να είναι γνώστες του αντικειμένου και να έχουν μία ρεαλιστική ατζέντα επίλυσης των τοπικών θεμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στην σημερινή παρέμβασή του να επαναλάβει πως η ΝΔ, όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση θα καταργήσει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και το σύστημα της απλής αναλογικής, που προωθεί η κυβέρνηση. Άλλωστε, σε πρόσφατη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική η οποία «ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες», τόνισε.

Παράλληλα, η ΝΔ, ως κυβέρνηση, όπως θα πει ο πρόεδρός της, θα προχωρήσει σε παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας.

Επίσης, θα μιλήσει για συντονισμένες και καλά σχεδιασμένες προσπάθειες για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως η υποχρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, η σύγχυση αρμοδιοτήτων και η έλλειψη προσωπικού.

Κλιμακούμενη ένταση

Την ίδια ώρα, με προβληματισμό υποδέχθηκε η Πειραιώς την είδηση των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, καθώς θεωρούν βέβαιο πως η ένταση στο Αιγαίο θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο μέχρι τις 24 Ιουνίου, όταν θα στηθούν οι κάλπες στην γείτονα χώρα. Ήδη χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης διεθνούς στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων, καθώς και τη διενέργεια εντονότατου διαβήματος προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των Υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των Διεθνών Οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές.

Η ΝΔ, όπως έκανε γνωστό ο γαλάζιος τομεάρχης, «θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση για να προβάλλει και να υποστηρίξει τα εθνικά δίκαια», ενώ τη δική της σημασία έχει η ανακοίνωση του ορισμού του Πτεράρχου (Ι) ε.α., Χρήστου Βαϊτση, ως συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v