Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «ακήρυχτος πόλεμος» και οι πρόωρες κάλπες στην Τουρκία

Το σενάριο περί τουρκικών εκλογών στην καρδιά του καλοκαιριού εκτινάσσει την επιφυλακή. Η δήλωση Κουβέλη, η σιωπή Καμμένου και η προειδοποίηση Τσίπρα. Η ΕΕ δεν ανοίγει νέα κεφάλαια για την ένταξη της Τουρκίας, λόγω (και) της προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Ο «ακήρυχτος πόλεμος» και οι πρόωρες κάλπες στην Τουρκία

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Τουρκία τον φετινό Αύγουστο, στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, δεν αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση, ενώ της στέλνει σήμα να εντείνει την επιφυλακή στα ανατολικά σύνορα και πρωτίστως στο Αιγαίο.

Κι αυτό διότι εκτιμά ότι θα εκτιναχθεί η τουρκική προκλητικότητα καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στην κορυφή της προεκλογικής του εκστρατείας την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης -κι αυτή τη φορά όχι μόνο σε φραστικό επίπεδο (τύπου «τα σύνορα της καρδιάς μας»).

Όπως αναφέραμε και χθες, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η κίνηση της Άγκυρας να «γκριζάρει» τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς δίπλα στους Φούρνους, παρότι απέχει 27 μίλια από τα τουρκικά παράλια. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως απόπειρα διεύρυνσης των «γκρίζων ζωνών», δεδομένου ότι τα Ίμια απέχουν περίπου τρία μίλια. Αλλωστε το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε, απαντώντας στην ΕΕ, να επιμείνει στις προκλήσεις θέτοντας θέμα για τα Ιμια.

Ο «ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο»

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη απάντηση, που είχε τον χαρακτήρα «μήνυμα ελήφθη», δόθηκε χθες από τον ήπιων τόνων αναπληρωτή Άμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος εξέπληξε με τη δήλωση για «ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο». Και μάλιστα, με τον Πάνο Καμμένο να σιωπά (σ.σ. επιμόνως, το τελευταίο διάστημα), προκειμένου, κατά τις εκτιμήσεις, να μη βρίσκει έδαφος το γνωστό επιχείρημα των Τούρκων ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές οφείλεται στις δηλώσεις του «εκρηκτικού» υπουργού Άμυνας...

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ακόμα χαμηλότερους τόνους, ωστόσο και η δική του κοφτή απάντηση κατά την υψηλού συμβολισμού επίσκεψή του στο Καστελόριζο δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της ελληνικής ετοιμότητας: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Και η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απ' άκρη σ' άκρη τούτης της χώρας, τα σύνορα της οποίας είναι δεδομένα από τις Διεθνείς Συνθήκες. Απ' άκρη σ' άκρη δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης από το ακριτικό Καστελόριζο έως τους Οθωνούς, από το Διδυμότειχο έως τη Γαύδο».

Παρενόχλησαν και τον πρωθυπουργό

Η τουρκική ανταπάντηση ήρθε λίγη ώρα αργότερα, όταν κατά την αναχώρηση του πρωθυπουργού από τη Ρω (χθες το μεσημέρι), δύο τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που τον μετέφερε, ζητώντας από τον πιλότο… στοιχεία πτήσης. Ο πιλότος τούς αγνόησε ενώ αμέσως βρέθηκαν δίπλα του δύο ελληνικά μαχητικά που το συνόδευσαν με ασφάλεια μέχρι την προσγείωση στη Ρόδο.

Μιλώντας το βράδυ στη Ρόδο, από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στο περιστατικό, ωστόσο η γνωστοποίησή του ανέδειξε (εκτός συνόρων, κυρίως) το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας.

Σ' αυτό το ηλεκτρισμένο κλίμα η κυβέρνηση υποδέχθηκε με ικανοποίηση τη χθεσινή δήλωση της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι από το Στρασβούργο, ότι η Ε.Ε δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, εξαιτίας και της συμπεριφοράς της απέναντι στην Ελλάδα.

Στη σχετική έκθεση προόδου μάλιστα αναφέρεται: «Οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνόησαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε επιδεινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης ενίοτε μιας επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής.

Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v