Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση μέσω… οικονομίας από τη ΝΔ

Η έκθεση του ΔΝΤ και η… δικαίωση. Γαλάζιες «βολές» για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Για τέλος φθινοπώρου μετατίθεται το τακτικό συνέδριο.

Επίθεση μέσω… οικονομίας από τη ΝΔ

Δικαιωμένοι δηλώνουν στη ΝΔ από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας και αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Είναι αυτό που λέγαμε από την αρχή και η κυβέρνηση το αρνιόταν κατηγορηματικά. Με αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, ανάπτυξη θα βλέπουμε μόνο με τα… κιάλια», τόνιζε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της Πειραιώς, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Είναι ένα από τα στοιχεία που θα αναδείξει η ΝΔ στον δημόσιο διάλογο τις επόμενες μέρες, όπως και «τα ψέματα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι». Ήδη, στη χθεσινή δήλωσή του με αφορμή την παρουσία Τσίπρα στο Καστελόριζο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο συγκεκριμένο ζήτημα, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι «έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα μνημόνια και υπονόμευσε την οικονομία για πολλά ακόμη χρόνια».

Αυτό που λένε στη ΝΔ είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κανονικότητα, από τη στιγμή που οι φόροι εξακολουθούν να είναι δυσθεώρητοι και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αυξάνονται.

Η κυβέρνηση, τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά το μνημόνιο θα υλοποιήσει σειρά μέτρων λιτότητας, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση συντάξεων ενώ παράλληλα θα βρίσκεται σε διαρκή επιτήρηση από τους θεσμούς για κάθε της βήμα. Και αυτό, κατά γαλάζιες πηγές, την ώρα που καμία χώρα που ήταν σε μνημόνιο δεν έχει εφαρμόσει στη συνέχεια μέτρα λιτότητας.

«Σοβαρή κυβέρνηση»

«Όλοι πια, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όχι μόνον αμφισβητούν τις πολιτικές του κ. Τσίπρα, αλλά έχουν καταλάβει ότι μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να οδηγήσει, επιτέλους, τη χώρα στην ανάπτυξη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απόδειξη τούτου, λένε στη ΝΔ, είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη χθεσινή του έκθεση, υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 και, ακόμη χαμηλότερα, στο 1,8% για το 2019. «Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 2,3% της κυβέρνησης και κάτω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του ΔΝΤ για 2,6%», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο εσωκομματικό πεδίο, το 12ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ μετατίθεται τελικά για το τέλος φθινοπώρου. Μάλιστα, με χθεσινή εγκύκλιο, η Πειραιώς έκανε γνωστό ότι στις εσωκομματικές εκλογές του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και η ανάδειξη των συνέδρων για το 12ο τακτικό συνέδριο που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο.

Συνολικά, οι σύνεδροι που θα προκύψουν από τις νομαρχιακές οργανώσεις υπολογίζεται να είναι χίλιοι. Ο χρόνος που επιλέγεται από την ηγετική ομάδα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου φανερώνει πως οι γαλάζιες ελπίδες για να στηθούν οι κάλπες εντός του τρέχοντος έτους μάλλον έχουν συρρικνωθεί, ενώ ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν και δεν αποκλείει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι, σε ένα χρόνο από τώρα, να γίνουν διπλές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές.

Μία ερμηνεία που δίνουν από το γαλάζιο στρατόπεδο στο συγκεκριμένο σενάριο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να δώσει την ευκαιρία στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους να εκφράσουν την οργή τους δια της ψήφου των ευρωεκλογών και όχι των εθνικών εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v