Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα και δεν φοβάται κανένα

Είμαστε στην τελική ευθεία οριστικής και αμετάκλητης εξόδου από τα μνημόνια. Θα είναι καθαρή όπως καθαρός είναι και ο ουρανός του Καστελόριζου, το μήνυμα του πρωθυπουργού. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης, το μήνυμα σε Τουρκία.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα και δεν φοβάται κανένα

«Στο Καστελόριζο χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός από το νησί όπου εγκαινίασε νέες μονάδες αφαλάτωσης.

Ο τόπος ατυχώς ταυτίστηκε με την έναρξη της μνημονιακής εποχής, σημείωσε, με αφορμή το διάγγελμα που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνοντας την ένταξη σε Μνημόνιο.

«Μετά από κόπους, τα δύσκολα τελειώνουν. Με αγώνες, κόπους και θυσίες, η Ελλάδα στέκεται όρθια και ξεπερνά τις δυσκολίες. Ετσι και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την ημέρα που ο λαός μάθαινε από εδώ τα κακά μαντάτα, φτάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης εποχής. Αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδό μας, την καθαρή έξοδό μας (καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελόριζου) από την επιτροπεία και τα προγράμματα, από μια εποχή ασφυκτικής και επιθετικής λιτότητας που κόστισε πολύ».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα έχει βαθιά ιστορία και γι’ αυτό δεν λογαριάζει πρόσκαιρες φουρτούνες. Μπορούμε να σχεδιάσουμε το νέο ταξίδι, με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του τόπου, είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα της νέας εποχής πρέπει να έχει ως θεμελιώδη αξία την κοινωνική δικαιοσύνη. Στοιχείο της δεν μπορεί παρά να είναι η δίκαια ανάπτυξη, η οποία πρέπει να είναι δίκαια και σε γεωγραφικό επίπεδο.

«Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν είναι κούφια λόγια και κορώνες. Η στήριξη του πατριωτικού συμφέροντος περνά μέσα από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε ακριτικές περιοχές».

Το βασικό ζητούμενο είναι, συμπλήρωσε, να στηρίξουμε τις περιοχές αυτές με υποδομές. Γι’ αυτό ήρθα και όχι για να βγάλω διάγγελμα αλλά για να δώσω κάτι σημαντικό: τα εγκαίνια δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης, που ήταν πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων εδώ και δεκαετίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επιτυγχάνεται η κάλυψη των αναγκών του νησιού με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, ενώ έκανε αναφορά σε άλλα έργα που επιδοτούνται στο νησί.

Το μήνυμα στην Τουρκία

«Τα σχέδια στήριξης του τόπου εντάσσονται στην προσπάθεια υπεράσπισης του τόπου», τόνισε. «Οι γείτονές μας δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Εδώ στο Καστελόριζο έχετε περάσει περιόδους δύσκολες και περιόδους πολύ καλής συνεργασίας με τη γειτονική πλευρά. Οι πολιτικές ηγεσίες πολύ συχνά δεν ακολουθούν τα πιστεύω των ανθρώπων και πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους, μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής και επιθετικής στάσης των γειτόνων. Τούτες τις ημέρες περνάμε μια τέτοια περίοδο αστάθειας, που δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός: ένα μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Οσοι κατοίκησαν σε αυτόν τον τόπο ανά τους αιώνες ξέρουν καλά να τον υπερασπίζονται. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν φοβάται κανένα. Μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απ’ άκρη σ' άκρη στη χώρα. Τα σύνορα είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης, από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς, από τον Εβρο ως τη Γαύδο».

Θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Η χώρα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε αποσταθεροποιημένη περιοχή. Δεν φοβόμαστε κανένα, γιατί εμπιστευόμαστε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που δίνουν και τη ζωή τους και τους χρωστούμε ευγνωμοσύνη γιατί φυλάνε Θερμοπύλες. «Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και ισχυρή θέση στο διεθνές πεδίο».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας, που πέρασε στο πάνθεον των ηρώων υπηρετώντας την πατρίδα. Ηταν κίνηση καλής θέλησης, που πρέπει να έχει συνέχεια αντί για προκλητικά διαγγέλματα. Θα έπρεπε να συζητούμε πώς θα αυξήσουμε τον τουρισμό και το εμπόριο. Αυτό όμως δεν γίνεται με προκλητικές δηλώσεις.

«Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει. Υπερασπιζόμαστε διαχρονικά αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί στο Καστελόριζο ξανά την τελευταία ημέρα του Μνημονίου, για να γιορτάσει εκεί με τους κατοίκους την επόμενη ημέρα.

 




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v