Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσαρμογή στρατηγικής από τη ΝΔ

Ρίχνει τους τόνους στα εθνικά θέματα, επιμένει στην καθημερινότητα του πολίτη. Φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές στην κορυφή της ατζέντας. Τι προβλέπει ο σχετικός σχεδιασμός του Κ. Μητσοτάκη.

Προσαρμογή στρατηγικής από τη ΝΔ

«Πρώτο μέλημά μας, η καθημερινότητα των πολιτών», λένε στη ΝΔ και, σε κάθε ευκαιρία, φροντίζουν να μην παρεκκλίνουν της συγκεκριμένης τακτικής.

Και μπορεί το βλέμμα τους να είναι στραμμένο στα εθνικά θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και με προσωπικές του παρεμβάσεις, επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η ασφάλεια του πολίτη και η φορολογία, που γνωρίζει πως ενδιαφέρουν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εκ των πραγμάτων δεν ενδείκνυνται για σκληρή αντιπαράθεση, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε χθες «επιβεβλημένους» τους χαμηλούς τόνους μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ενώ την ίδια ώρα, με τις σημερινές προγραμματισμένες συναντήσεις του εκδηλώνει τις ευρύτερες προθέσεις του.

Συγκεκριμένα, τα τετ α τετ που θα έχει αφενός με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) Γιώργο Στασινό και αφετέρου με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, θα αποτελέσουν μία καλή αφορμή για την άσκηση μιας ακόμα σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση για τα «δυσβάσταχτα βάρη» προς τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, θα έχει την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση της ΝΔ περί «παραλογισμού του νόμου Κατρούγκαλου» για τις αδικίες του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, θα δώσει έμφαση στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τονίσει την ανάγκη εφαρμογής ενός ασφαλιστικού συστήματος δίκαιου, ανταποδοτικού και βιώσιμου.

ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενοι στον ΕΦΚΑ, κάνουν λόγο για «άδικο και ανήθικο πολιτικά» πεπραγμένο του αρμόδιου υπουργείου, όπως και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον κ. Παραδιά. «Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα στις γειτονιές της Αθήνας, στα Πετράλωνα, στον Κεραμεικό, στα Σεπόλια, στο Θησείο, στο Μοναστηράκι και φτάνει τις αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ έως και 63%», δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, προβλέποντας ότι αυτές τις αυξήσεις η κυβέρνηση τις πηγαίνει στο 2019 «μαζί με τις μειώσεις των συντάξεων, για να μην τους κοστίσουν προεκλογικά, πιστεύοντας ότι ο κόσμος τρώει "κουτόχορτο"».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους φόρους, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέραν από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι και τα συνολικά έσοδα τα οποία θα απορρέουν από μια συνολική οικονομική πολιτική. Αυτή, κατά τον σχεδιασμό του, «θα βελτιώνει ουσιαστικά και τη φορολογική συμμόρφωση μέσα από ένα πολύ επιθετικό σχέδιο για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ακόμα πιο επιθετική διείσδυση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα αποφέρει σημαντικούς πόρους και σημαντικά έσοδα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η Ελλάδα σήμερα, εκτιμά ο ίδιος, είναι μια χώρα όπου πλέον το άθροισμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη δήλωση εισοδημάτων, με αποτέλεσμα την απώλεια φόρων και εισφορών. Στόχος της ΝΔ είναι η ύπαρξη ενός συνολικού πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει ο πολίτης.

«Δεν είναι δυνατόν το άθροισμα αυτό να είναι 80%, γιατί τελικά το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα οιονεί συμπληρωματικό φορολογικό σύστημα, χωρίς όμως ο πολίτης να έχει τις ανάλογες παροχές», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v