Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο μηνύματα της βαλκανικής περιοδείας Κοτζιά

Από σήμερα το τριήμερο tour του ΥΠΕΞ σε Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, ΠΓΔΜ. Η ευρω-φόρτιση που προκαλεί το Κόσοβο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βλακανίων. Στην Οχρίδα η συνάντηση με Ν. Δημητρόφ.

Τα δύο μηνύματα της βαλκανικής περιοδείας Κοτζιά

Σε μία φορτισμένη χρονική περίοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, με εκρηκτική την κατάσταση στην Συρία, τεταμένες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην τελική ευθεία για λύση ή οριστικό ναυάγιο στο «σκοπιανό», ο Νίκος Κοτζιάς ξεκινά σήμερα τριήμερη περιοδεία στις σημαντικές, λόγω συγκυρίας, βαλκανικές πρωτεύουσες.

Τη συγκυρία ορίζει η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που έχει προγραμματισθεί για τις 17 Μαϊου στη Σόφια (σ.σ. ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία για το τρέχον εξάμηνο) η οποία έχει προσκαλέσει τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο εγείρουν ζήτημα για τη συμμετοχή του Κοσσόβου σ’ αυτή. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μάλιστα προειδοποίησε τον Βούλγαρο ομόλογό του ότι δεν θα παραστεί στη Σύνοδο εάν τελικά συμμετάσχει το Κόσσοβο.

Η Σόφια, μέχρι στιγμής, επιμένει στη συμμετοχή διευκρινίζοντας ότι θα σεβαστεί το γεγονός πως πέντε χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβακία, Ρουμανία) δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Τα δύο μηνύματα του Κοτζιά

Η Αθήνα δεν εγείρει θέμα (δικής της συμμετοχής ή αποκλεισμού του Κοσσόβου) και ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα συνεργασίας των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και μεταξύ τους εν όψει (και) της Συνόδου.

Στην ουσία, το tour του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αποσκοπεί στην αποστολή δύο μηνυμάτων:

* Το ένα, ότι ο δρόμος του συνόλου των Δ. Βαλκανίων προς την ΕΕ (τον οποίον επιθυμούν και προωθούν οι Βρυξέλλες) «περνάει μέσα από την Ελλάδα» που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

* Το δεύτερο, ότι αυτός ακριβώς ο δρόμος είναι που μπορεί να φράξει τα σχέδια της Άγκυρας για επέκταση και σταθεροποίηση του λεγόμενου «τουρκικού τόξου» (ή σφαιρών επιρροής) στην βαλκανική. Σ' αυτά τα σχέδια άλλωστε οφείλονται και οι συνεχείς τουρκικές «σφήνες» στη λύση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ καθώς και στη μη επίτευξη συμφωνίας Αθήνας-Τιράνων για τα ελληνοαλβανικά ζητήματα.

Ζάεφ: Χωρίς λύση με την Ελλάδα δεν μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ

Ο κ. Κοτζιάς αναχωρεί σήμερα για την Αλβανία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κόσοβο και στη Σερβία ενώ, πλην απροόπτου, την Πέμπτη θα βρεθεί στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ για την συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολα Δημητρόφ.

Η συνάντηση θεωρείται σημαντική καθώς «οι δύο ΥΠΕΞ θα διαπιστώσουν εάν βρισκόμαστε κοντά στο μεγάλο βήμα», για το οποίο εξέφρασε ελπίδες προ δύο εβδομάδων από τη Βιέννη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ένας επιπλέον βαθμός αισιοδοξίας καταγράφηκε προχθές, όταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ορθά-κοφτά πως η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

Παραπέμποντας στη σχετική προειδοποίηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, ο κ. Ζάεφ τόνισε (με σαφή αποδέκτη τους πολίτες της ΠΓΔΜ): «Αυτό ήταν μία έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της Μακεδονίας, ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε».

Όπως έχουμε σημειώσει, για τη νέα συνάντηση Κοτζιά-Δημητρόφ επελέγη η Οχρίδα συμβολικά, καθώς αποτελεί τουριστικό θέρετρο στα νότια της χώρας με πλούσια ιστορία που πρωτοκατοικήθηκε από αρχαία ελληνική φυλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v