Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιάταξη στην ηγετική ομάδα της ΝΔ

Τι σηματοδοτεί η αποχώρηση του Μιχάλη Μπεκίρη. Οι διαφωνίες, οι «ανεβασμένες μετοχές» Θεοδωρικάκου και ο νέος ρόλος του Στέλιου Πέτσα. Ποια είναι τα πρόσωπα που στελεχώνουν τώρα το «περιβάλλον Μητσοτάκη».

Αναδιάταξη στην ηγετική ομάδα της ΝΔ

Η αντικατάσταση του Μιχάλη Μπεκίρη από τον Στέλιο Πέτσα στην θέση του διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία στους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς. Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι από το παζλ της αναδιάταξης του στενού περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και επί της ουσίας επιβεβαιώνει τις «ανεβασμένες μετοχές» του Τάκη Θεοδωρικάκου, συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος, έναντι των υπολοίπων συνεργατών του προέδρου του κόμματος.

Εν προκειμένω και παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Μπεκίρης αποχώρησε για προσωπικούς λόγους, γεγονός είναι ότι οι διαφωνίες του με τον κ. Θεοδωρικάκο σε θέματα στρατηγικής ήταν πολλά και ενώ το τελευταίο διάστημα οι αρμοδιότητές του είχαν συρρικνωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, παρόλο που μέχρι πρότινος ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αχαΐας είχε την ευθύνη της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και τη διαμεσολάβηση μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών με το πολιτικό γραφείο του προέδρου της ΝΔ, το τελευταίο διάστημα τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο Διονύσης Μελιτσιώτης, διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν αυτός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος -ανάμεσα στα άλλα- έγραφε τα non paper προς τους γαλάζιους βουλευτές με τον τίτλο «Ο σφυγμός της ημέρας», από τις αρχές του τρέχοντος έτους φαινόταν έξω από τα νερά του και αυτό το διαπίστωναν όσοι τον επισκέπτονταν στο γραφείο του. Πάντως, το διαζύγιο από το κόμμα ήταν «βελούδινο» και ο ίδιος εξακολουθεί να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ. Άλλωστε οι δυο τους συνδέονται με κουμπαριά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει παντρέψει τον πρώην υπουργό και έχει βαπτίσει το ένα από τα δύο παιδιά του.

Συνεργάτης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξάλλου, υπενθυμίζει τη μεγάλη συνεισφορά που είχε ο Μιχάλης Μπεκίρης στην εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί σε κάποια θέση αργότερα, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Εκ των πλέον εμπίστων

Όσον αφορά τον νέο διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιο Πέτσα, θεωρείται εκ των πλέον εμπίστων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο σύμβουλός του σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και παλαιότερα διευθυντής του γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα, όταν αυτός ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά. Πλέον, ο ρόλος του αναβαθμίζεται και, διευρύνοντας το πεδίο δράσης του και πέραν της οικονομίας, θα είναι το alter ego του κ. Μητσοτάκη στην δύσκολη μάχη με φόντο τις επικείμενες εκλογές.

Πλέον, από την παλαιά «φουρνιά» των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ηγετική ομάδα της ΝΔ παραμένουν οι Γρηγόρης Δημητριάδης (δικηγόρος και ανιψιός του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης), Θανάσης Νέζης, Γιώργος Μυλωνάκης, Ευτύχης Βαρδουλάκης (επικοινωνιολόγος που επιμελείται συχνά και τις ομιλίες του προέδρου), Θανάσης Μπακόλας (υπεύθυνος για τα ξένα ΜΜΕ) και Νίκος Παπαθανάσης, ο διευθυντής του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν πραγματοποιηθεί οι προηγούμενες αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Κωνσταντίνο Ζούλα και την Μαρία Σπυράκη να αντικαθιστούν τον Μακάριο Λαζαρίδη και τον Βασίλη Κικίλια στις θέσεις του διευθυντή του γραφείου τύπου του κόμματος και του εκπροσώπου τύπου, αντίστοιχα. Επίσης, την ίδια εποχή είχαν ανακοινωθεί και τα ονόματα της δωδεκαμελούς ομάδας των συμβούλων του κόμματος, υπό τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Γεραπετρίτη, παλαιό γνώριμο και καλό φίλο του κ. Μητσοτάκη.

Αναπληρώτρια διευθύντρια τύπου εξακολουθεί η εδώ και χρόνια στενή συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη Κύρα Κάπη, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος για θέματα Περιφερειακού Τύπου συνεχίζει ο πρώην βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης, ενώ αναπληρωτές εκπρόσωποι τύπου διατηρούνται οι Σοφία Ζαχαράκη (αναβαθμισμένη το τελευταίο διάστημα), Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Νίκος Ρωμανός και Σπύρος Σταυρίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v