Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Λεπτές ισορροπίες για τον Κ. Μητσοτάκη

Τι απαντά στα σενάρια περί ακροδεξιάς πολιτικής. Φρένο στις «μεταγραφές» Βενιζέλου - Λοβέρδου. Η επιχείρηση συστράτευσης και τα εκλογικά διλήμματα.

ΝΔ: Λεπτές ισορροπίες για τον Κ. Μητσοτάκη

Την τακτική των ισορροπιών επιμένει να ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι η Νέα Δημοκρατία «είναι ένα μετριοπαθές κόμμα», στραμμένο στον μεσαίο χώρο, ο οποίος δίνει και τις νίκες στις εκλογές.

Αποφεύγοντας την ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κάθε ακραία φωνή, επιχειρεί να καταστήσει σαφές το ιδεολογικό στίγμα της παράταξής του, ενώ και στην πρόσφατη συνέντευξή του (Real fm), απαντώντας στις καταγγελίες ότι «σύρεται» πολιτικά από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη και για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ, απάντησε: «Ακούω διάφορες σαχλαμάρες, ότι η Νέα Δημοκρατία μπατάρει προς τα δεξιά. Είναι ανάξια σχολιασμού αυτά. Πείτε μου μια ακροδεξιά θέση που έχω υιοθετήσει. Είμαι μετριοπαθής, κεντροδεξιός πολιτικός και έχω συνειδητά εκσυγχρονίσει τον πολιτικό λόγο της ΝΔ. Ποτέ δεν συνεδρίαζαν τόσο συχνά τα όργανα και όλοι δεσμεύονται από την κεντρική γραμμή», διαμήνυσε.

Από την άλλη, με αφορμή τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ και στη Φώφη Γεννηματά, τα οποία δεν βλέπουν με ενθουσιασμό αρκετά γαλάζια στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεκόψει τις συζητήσεις περί μεταγραφών στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Πειραιώς, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος:

«Όχι», ήταν η μονολεκτική απάντησή του στο σχετικό ερώτημα, αντιτείνοντας πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι «η ανανέωση της ΝΔ. Είναι πολλοί αυτοί που θα δώσω ευκαιρία να δοκιμαστούν», σημείωσε. Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς σκληρές κομματικές αναφορές που, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν στα κοινά, έχουν εξαιρετική ποιότητα και θαυμάσια βιογραφικά. Αυτούς τους ανθρώπους με ενδιαφέρει να εντάξω στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».

«Απόλυτη ενότητα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα «είναι απολύτως ενωμένη και συντεταγμένη και μπαίνει στην τελική φάση μιας σκληρής εκλογικής μάχης, με συνθήκες απόλυτης ενότητας και συστράτευσης». Στο στόχαστρό του βρίσκονται πολίτες οι οποίοι δεν έχουν σκληρές ταυτίσεις με τα κόμματα, είναι καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα και «περιμένουν να ακούσουν κάτι φρέσκο και δημιουργικό από πολιτικούς που ήδη τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία».

Είναι η μεγάλη ομάδα των πολιτών που θα καθορίσει τις επόμενες κάλπες, εκτιμά ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος παράλληλα καλύπτει τον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την υπόθεση της Novartis και τις φωνές εντός της ΝΔ που ζητούν την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου: «Όσοι ρωτούν πρέπει να είναι οι ίδιοι που ζητάνε την παραίτηση του κ. Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδας», τονίζει δηκτικά.

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι οι πολίτες δεν θα δώσουν τρίτη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, «έχοντας κάνει αυτά τα οποία έχει κάνει τα 3,5 χρόνια που κυβερνά», ενώ αντίθετα θα δώσουν το πράσινο φως για μία «πρώτη ευκαιρία» στον ίδιο και στη Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιό της. Θέτει δε το δίλημμα προς τους πολίτες: «Ποιον εμπιστεύεστε πιο πολύ να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει δουλειές; Εμένα ή τον κύριο Τσίπρα; Ποιον εμπιστεύεστε πιο πολύ να παρουσιάσει ένα σχέδιο εμπροσθοβαρές, το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας; Γιατί αν δεν δημιουργήσουμε πλούτο, όλα τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε», υπογραμμίζει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v