Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργικό συμβούλιο με κύριο θέμα την τουρκική προκλητικότητα

Στο αυστηρό πλαίσιο που σηματοδότησε η ανακοίνωση του Μαξίμου (περί «σουλτάνου») αναμένεται να κινηθεί ο Α. Τσίπρας. «Η Τουρκία ξεπερνά τα όρια» δήλωσε και ο Δ. Τζανακόπουλος, «τρελό» αποκάλεσε τον Τ. Ερντογάν ο Π. Καμμένος. Στην τελική ευθεία το Σκοπιανό, νέα συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Υπουργικό συμβούλιο με κύριο θέμα την τουρκική προκλητικότητα

Υπουργικό συμβούλιο εφ' όλης της ύλης συγκαλεί σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, με κυρίαρχα θέματα την τουρκική προκλητικότητα, την πορεία του Σκοπιανού και την τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το τρίπτυχο τέταρτη αξιολόγηση-«καθαρότητα» εξόδου από το μνημόνιο-χρέος.

Ως προς το πρώτο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραμείνει στο αυστηρό πλαίσιο που τηρεί η κυβέρνηση το τελευταίο 48ωρο, σηκώνοντας τους τόνους για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.
Και, μάλιστα, ενόψει της σημερινής συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεσμεύθηκε στον κ. Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δέκα ημέρες, ότι θα προβάλει το αίτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων.

Τη σκλήρυνση της Αθήνας σηματοδότησε η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, που απέδωσε στον Τούρκο πρόεδρο συμπεριφορά «σουλτάνου». Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέλεξε χθες να συντηρήσει αυτό το ύφος, συμπλέοντας, σχεδόν, με τη γνωστή θέση του Πάνου Καμμένου περί «ομηρείας» των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

«Στην πρώτη φάση της διαχείρισης του ζητήματος προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε μια πολιτική γραμμή διαπραγμάτευσης, η οποία δεν θα δημιουργούσε μείζον διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η βασική μας μέριμνα ήταν να μπορέσουμε να επιτύχουμε την επιστροφή των δύο στρατιωτικών όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος και ήταν απολύτως λογικό να μην κλιμακώσουμε άμεσα την αντιπαράθεση με την Τουρκία, για να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς οξύνσεις και χωρίς εντάσεις. Φαίνεται ότι η Τουρκία (ήταν μια ανησυχία μας από την πρώτη στιγμή) θέλει να το χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους», είπε.

Και πρόσθεσε (στον Real fm) ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ένα μήνα μετά δεν έχουμε καν κατηγορίες από τη μεριά της τουρκικής δικαιοσύνης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, «πράγμα το οποίο νομίζω ότι έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πάντως (το αντίθετο…) ότι το Μαξίμου θα υιοθετήσει τις άκρως σκληρές αναφορές του Πάνου Καμμένου για τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον αποκάλεσε «τρελό» και δεν απέκλεισε, ως εκ τούτου, να κρατήσει έγκλειστους τους δύο Έλληνες στρατιώτες «από ένα μήνα έως 15 χρόνια».

Ενοχλήθηκε η Άγκυρα

Η Άγκυρα πάντως δεν περίμενε το νέο «χτύπημα» του υπουργού Άμυνας για να εμφανισθεί «ενοχλημένη» με το νέο ύφος της Αθήνας. Αυτό φάνηκε από το χθεσινό σχόλιο του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ανακοίνωση του Μαξίμου (περί σουλτάνου Ερντογάν).

«Η ρητορική του πρωθυπουργικού γραφείου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δείχνει ότι οι Ελληνικές Αρχές έχουν αρχίσει να κατεβάζουν το επίπεδο του διαλόγου με την Τουρκία. Τα σχόλια αυτά, που δεν προσήκουν σε υπεύθυνη κυβέρνηση, προκαλούν σοβαρή ανησυχία», αναφέρει, σε μία ακόμη επιχείρηση αντιστροφής των όρων.

Στην τελική ευθεία το Σκοπιανό

Παράλληλα με τα παραπάνω εξελίσσονται οι συζητήσεις για το Σκοπιανό, με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για συμφωνία ή οριστικό ναυάγιο.

Προς το παρόν, Αθήνα και Σκόπια εκφράζουν αισιοδοξία (σ.σ. τα Σκόπια δια στόματος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ), ενώ χθες έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί (για τρίτη φορά σε ένα μήνα) με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ αμέσως μετά το Πάσχα.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε χθες για την πορεία των συζητήσεων τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ σήμερα θα έχει τετ α τετ με τη Φώφη Γεννηματά και τον Βασίλη Λεβέντη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δέχθηκε να ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών παρά μόνο από τον πρωθυπουργό, ενώ «στέλνει» στον κ. Κοτζιά τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η ενημέρωση θα γίνει μετά το Πάσχα, αφού κλείσει ο κύκλος των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v