Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά το τουρκικό ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Μαξίμου περί σουλτάνου

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν σε χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν χρήση χαρακτηρισμών που ρίχνουν το επίπεδο, υπογράμμισε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδρά το τουρκικό ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Μαξίμου περί σουλτάνου

Πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, το οποίο έχει πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο».

Όπως μεταδίδει το skai.gr, η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «ρίχνει το επίπεδο», ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα επικαλείται το κράτος δικαίου όποτε τη βολεύει.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Τσίπρα ότι τον είχε διαβεβαιώσει πως σε 10-15 ημέρες θα κανόνιζε την επιστροφή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος. «Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια και ακόμη να το κανονίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος από την Αντιόχεια.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν σε χθεσινή ανακοίνωση καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν χρήση χαρακτηρισμών που ρίχνουν το επίπεδο. Καταδικάζουμε αυτές τις εκφράσεις, που δεν αρμόζουν σε σοβαρό κράτος.

»Είναι επίσης γνωστό από την πρόσφατη ιστορία ότι η Ελλάδα επικαλείται τις αρχές του κράτους δικαίου και άλλες φορές, όμως αυτή την αρχή την αγνοεί και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται εκ μέρους των διεθνών δικαστηρίων».

Χ. Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα καλύπτει τις αποτυχίες της με τις δηλώσεις Καμμένου

Από την πλευρά του, ο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου ερμήνευσε τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ως στοχευμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει τις αποτυχίες της και να στρέψει το βλέμμα του ελληνικού λαού μακριά από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Από την Προύσα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας για την Τουρκία. «Η ένταση τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνεται. Προς ποια κατεύθυνση είναι οι διπλωματικές εξελίξεις;», ρωτήθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ο οποίος απάντησε ότι «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Και η Τουρκία είναι μία πολύ ισχυρή χώρα. Επιθυμία μας θα ήταν να επωφεληθεί περισσότερο από μία τέτοια ισχυρή γείτονα χώρα. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας». 

Ωστόσο είπε ότι «οι ισορροπίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν αλλάξει. Βλέπω να υπάρχει μια στοχευμένη προσπάθεια ώστε να καλύψουν τις αποτυχίες τους στρέφοντας το βλέμμα του ελληνικού λαού από την οικονομική κατάσταση προς άλλη κατεύθυνση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v