Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς στο στόχαστρο της ΝΔ

Ψηλά οι αντιπολιτευτικοί τόνοι για τους διορισμούς «συγγενών και φίλων» στο δημόσιο. Τι λέει η πλευρά της Πειραιώς για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis. Συνεχίζεται η κριτική κατά της κυβέρνησης και για τη στάση της στα εθνικά θέματα.

Το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς στο στόχαστρο της ΝΔ

«Το περίφημο… ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αποδείχθηκε μια επικοινωνιακή απάτη και μόνο. Και κάθε μέρα αυτό αναδεικνύεται και θα συνεχίσει να αναδεικνύεται». Με αυτές τις φράσεις, υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της ΝΔ προσδιορίζει έναν από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του κόμματος, που με διάφορες αφορμές κατά το τελευταίο διάστημα (επιδόματα ενοικίου υπουργών, πώληση οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία, απόσυρση της υποψηφιότητας Μαρίνου για την προεδρία του ΕΦΚΑ κ.α.), θέλει να κάνει ρελάνς στις κυβερνητικές επιθέσεις για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ειδικά η υπόθεση Μαρίνου, δεν έχει τελειώσει ακόμα για την αξιωματική αντιπολίτευση, που θα επιμείνει στις κυβερνητικές ευθύνες «για όσους έστησαν ένα σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων στην ΗΔΙΚΑ». Στη ΝΔ εγκαλούν το Μέγαρο Μαξίμου για «πρακτικές χειρότερες του παρελθόντος» και διαμηνύουν ότι η αρετή της ηθικής είναι σαφές πια ότι «όχι μόνο δεν αποτελεί μονοπώλιο της Αριστεράς, αλλά το αντίθετο. Είναι το μεγαλύτερο άλλοθι για την πιο αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα».

Η ΝΔ θα διατηρήσει ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα και τις καταγγελίες με «χιλιάδες παράτυπους διορισμούς, θέλοντας να βολέψει συγγενείς και φίλους», όπως υποστήριξε και σε πρόσφατη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα επόμενα 24ωρα -ίσως αύριο, Κυριακή- η Πειραιώς θα κυκλοφορήσει βίντεο σχετικό με το θέμα, με το μήνυμα που θα εκπέμπεται να είναι ότι η κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ιδιαίτερη έμφαση η ΝΔ δίνει στις «πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις γραμματέων στα υπουργεία», κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως επιχειρεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Η ΝΔ, όπως έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος του κόμματος, δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία και, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει είναι «να αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».

«Καμία απόδειξη»

Οι άνθρωποι, λένε στη ΝΔ αναφερόμενοι στους κυβερνώντες, «είναι προκλητικοί. Και ακόμα και στην υπόθεση Novartis, όπου επιβεβαιώθηκε η σκευωρία αφού δεν υπήρχε καμία απόδειξη για τους εμπλεκόμενους, επιμένουν να κάνουν το ‘άσπρο-μαύρο’». Η επαναφορά της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, γίνεται προκειμένου να παραμείνει η υπόθεση ανοιχτή, να αιωρείται και η κυβέρνηση να πάει στις επόμενες κάλπες, όποτε και αν είναι αυτές, πετώντας «λάσπη στον ανεμιστήρα».

Την ίδια ώρα, με προσοχή παρακολουθεί η ΝΔ τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ιδίως τους άξονες ελληνοτουρκικά και σκοπιανό. Όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, η κυβέρνηση μέσα από τα αλλεπάλληλα λάθη της, εμφανίζεται αδύναμη και ανίκανη να χειριστεί τα μείζονα αυτά ζητήματα και δημιουργεί τις συνθήκες για «εθνικές ήττες». Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών διαπιστώνουν ότι έχει μετατοπιστεί η ελληνική θέση, αφού για πρώτη φορά, όπως λένε στο γαλάζιο επιτελείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εντύπωση ότι η Τουρκία «χρησιμοποιεί τη σύλληψη για να ασκήσει πιέσεις».

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η ΝΔ μιλά για «ανεξήγητη αισιοδοξία» του υπουργού Εξωτερικών για επίλυση του θέματος. Απαντώντας μάλιστα ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας σε κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών που του απέδιδαν υπερβάλλοντα αντιπολιτευτικό  ζήλο, σημειώνει: «Ο κ. Κοτζιάς είναι υπό την επήρεια της προσωπικής του έπαρσης. Διαπραγματεύεται μυστικά, αντίθετα στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και το μόνο που έχει μέχρι στιγμής να επιδείξει είναι μια κόκκινη γραβάτα στον κ. Ερντογάν. Δεν το λες και Good Diplomacy. Ε;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v