Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοτζιάς: Ελπίζω να κάνουμε το μεγάλο βήμα

Αισιόδοξος για τη συνέχεια ο Μάθιου Νίμιτς. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα αλλά και μεγάλη βελτίωση, είπε και προεξόφλησε νέο γύρο συναντήσεων. Στην επόμενη συνάντηση να είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα, δήλωσε ο Κοτζιάς. Διαψεύδει εικασίες για το όνομα ο Ντιμιτρόφ.

Κοτζιάς: Ελπίζω να κάνουμε το μεγάλο βήμα

«Εργαζόμαστε όλη την ημέρα πολύ εποικοδομητικά, αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Βιέννη με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ. 

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι υπήρξε παράλληλη συνάντηση διπλωματών που εξέτασαν και εξετάζουν πιο ειδικά και διφορούμενα ζητήματα της προωθούμενης συμφωνίας των δυο χωρών.

Η σειρά των συναντήσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αυτός είναι ο δρόμος εργασίας, τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, τόνισε στη δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.  

Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο, κατέληξε ο κ. Νίμιτς.

Κοτζιάς: Είμαστε πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης 

«Νομίζω ότι είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει σύγκλιση δήλωσε πως «υπάρχει σύγκλιση ως προς τη μέθοδο που θα λύσουμε το ζήτημα, έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια αυτά που διαφωνούμε, έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά. Ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Χαρακτήρισε σπουδαία τη δουλειά που έκαναν οι διπλωμάτες που διαμόρφωσαν παράλληλα με τη λύση του ονοματολογικού τη θετική ατζέντα για την μελλοντική πορεία των δυο κρατών.

Είπε ότι υπάρχει συμφωνία για όλα τα αναγκαία βήματα.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό την ερχόμενη Δευτέρα και Τριτη. 

Ντιμιτρόφ: Οσο πλησιάζουμε σε λύση, τόσο πιο δύσκολα θέματα συναντάμε

Περισσότερο επιφυλακτικός σε σχέση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στις δηλώσεις μετά την επτάωρη συνάντησή τους υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στης Βιέννη.

«Εχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ και συνέχισε λέγοντας: «Διότι όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα. Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει πολλά ζητήματα να σκεφθεί» υπογράμμισε.

«Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στο συμβιβασμό που είναι ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία απτή λύση πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» σημείωσε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Διέψευσε εικασίες μέσων μαζικής ενημέρωσης 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με ανάρτησή του στο twitter, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτρε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας, που διεξήχθη σήμερα στη Βιέννη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η διαδικασία για το θέμα του ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν.Ντιμιτρόφ.

Nωρίτερα, η τηλεόραση του ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι η ελληνική πλευρά, από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v