Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταναστευτικές ροές και άσυλο στη συνάντηση Τσίπρα-Αβραμόπουλου

Κεντρικό ζήτημα το προσφυγικό, καθώς αναμένεται αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Επίσπευση διαδικασίας ασύλου, «επιστροφές» και αποσυμφόρηση των νησιών, στο επίκεντρο.

Μεταναστευτικές ροές και άσυλο στη συνάντηση Τσίπρα-Αβραμόπουλου

Συνάντηση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό  θα έχουν το μεσημέρι (2:15 μ.μ.) στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά τις πληροφορίες, θα συζητήσουν την ετοιμότητα της χώρας ενόψει καλοκαιριού, καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συμβάλλει στην αύξηση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια.

Κεντρικό ζήτημα αποτελούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση της απόδοσης ασύλου στους αιτούντες, ώστε είτε να μετακινούνται στην ενδοχώρα (όσοι το λαμβάνουν) είτε να «επιστρέφονται» στην Τουρκία (όσων το αίτημα απορρίπτεται).

Στόχος, εν προκειμένω, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η λειτουργία της ευρωτουρκικής συμφωνίας που, μεταξύ άλλων, προβλέπει για κάθε «επιστροφή» στη γείτονα, μία μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες -τουλάχιστον σ' αυτές που δεν έχουν υψώσει τα γνωστά «τείχη».

Δεύτερο ζήτημα προς συζήτηση θα είναι η βελτίωση των συνθηκών παραμονής των προσφύγων στα hot spots, καθώς οι υποδομές δεν αρκούν πλέον μετά την «υπερφόρτωση» των νησιών. Πρόβλημα που αναμένεται να πάρει διαστάσεις και αυτό το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κίνησης.

Ενημέρωση για τα παραπάνω έκανε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες υπό τον κ. Τσίπρα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δεν διαφαίνεται πρόθεση της Τουρκίας να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την ΕΕ με μη τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την ευρωτουρκική συμφωνία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v