Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γραμμή ΝΔ στο φλερτ Αλέξη - Φώφης για το Σύνταγμα

Απαντητική επιστολή στη Γεννηματά στέλνει ο Μητσοτάκης. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη φάση στο επίκεντρο της γαλάζιας στρατηγικής. Η οικονομική ανάπτυξη, το Σκοπιανό και ο… ΠΑΟΚ.

Η γραμμή ΝΔ στο φλερτ Αλέξη - Φώφης για το Σύνταγμα

«Θέλουμε αναθεώρηση του Συντάγματος για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ευθυγραμμισμένο με τις προτεραιότητες της χώρας», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με φοιτητές του Stanford, ωστόσο, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, η στάση της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί αυτή την ανάγκη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει τις προτάσεις της ΝΔ υπόψη του Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, τις οποίες όμως -κατά τις ίδιες πηγές- απέρριψε ο πρωθυπουργός. Αυτός, λένε στη ΝΔ, πριν από ένα χρόνο «έκανε κάτι περίεργες φιέστες έξω από τη Βουλή, ανακοινώνοντας την αναθεώρηση του συντάγματος και δεν είδαμε να γίνεται κάτι», ενώ με προσοχή παρατηρούν το «φλερτ» του κ. Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την ανταλλαγή επιστολών για το ζήτημα.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε αποστείλει επιστολή και στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σκοπεύει να απαντήσει -πιθανότατα σήμερα- στην κ. Γεννηματά. Το περιεχόμενο της επιστολής του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί στο ύφος της διαρροής που είχε βγει από την Πειραιώς αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των θέσεων της Χαριλάου Τρικούπη.

«Η χώρα χρειάζεται μια ευρύτατη και κυρίως τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση, με πολύ περισσότερες αλλαγές από αυτές που προτείνει η κ. Γεννηματά», αναφέρουν κύκλοι της Ν.Δ., προσθέτοντας πως σε ανύποπτο χρόνο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει τους άξονες των προτάσεών της που αφορούν πολύ περισσότερες αλλαγές από τις κατ' ελάχιστον αναγκαίες που περιλαμβάνονται στην επιστολή της κ. Γεννηματά. «Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει το Σύνταγμα με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, αλλά να αποκτήσει η χώρα έναν πραγματικά νέο Καταστατικό Χάρτη, σύγχρονο με τις ραγδαίες εξελίξεις τις εποχής», σημειώνουν.

Τι συζητήθηκε

Στο μεταξύ, αρκετές ήταν οι αφορμές της χθεσινής σύσκεψης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ με βουλευτές και κομματικά στελέχη από τη Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση σίγουρα δεν ήταν τυχαία, καθώς λίγες ώρες αργότερα, από τη συμπρωτεύουσα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλούσε στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία. Ομιλία που ήθελε να αποδομήσει εκ των προτέρων ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την «εγκατάλειψη της Βορείου Ελλάδας» και ταυτόχρονα παρουσίασε τις προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξή της.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να βρεθεί από κοντά με τα νέα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, τα οποία ανέλαβαν πριν από δέκα περίπου ημέρες και με τα οποία συζήτησε τις προτεραιότητες και τους στόχους του επόμενου διαστήματος. 

Παράλληλα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα  γεγονότα στο γήπεδο της Τούμπας, τη στάση της ΝΔ και τις αντιδράσεις οπαδών του ΠΑΟΚ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να διαχωρίσει τον ισχυρό άνδρα της ομάδας Ιβάν Σαββίδη (στον οποίο έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα) από τους φιλάθλους της. Κάτι που προέτρεψε να κάνουν και τα γαλάζια στελέχη της συμπρωτεύουσας.

«Ως πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθώ οποιαδήποτε υπόνοια γεωγραφικού διχασμού της χώρας. Στόχος μας είναι ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους Έλληνες», τόνισε, ζητώντας «νομιμότητα από όλους. Όποιος θέλει να επιχειρεί στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενος, με κανόνες που διέπουν μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα. Και αυτό αφορά όλους. Δεν κάνουμε καμία διάκριση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το κόμμα του, όπως είπε, θα πρέπει, μέσω των στελεχών του, «να επαναφέρει την έντονη πολιτική και συναισθηματική σχέση με τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη». Την ίδια ώρα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ακόμα πιο σαφής: «Είναι άλλο ο Σαββίδης και άλλο ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ υπήρχε πριν τον Σαββίδη και θα υπάρχει και μετά», τόνισε, δίνοντας το στίγμα των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ρίζες του έθνους»

Η χθεσινή σύσκεψη στην Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που -όπως αναμενόταν- τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε πως  η Μακεδονία «σηματοδοτεί τις ρίζες του έθνους μας, της ιστορίας μας και την ίδια μας την ταυτότητα» και επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του για την ανάγκη μιας συνολικής συμφωνίας και σε καμία περίπτωση τον κατακερματισμό της λύσης. Άσκησε δε έντονη κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για διγλωσσία και «ανεύθυνη εξωτερική πολιτική», που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στην άποψη πως η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, εκτιμά ότι το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ολοένα και πιο πολωτικό και ζήτησε από τα γαλάζια στελέχη ο δικός τους λόγος «να αναπαράγεται με μεγαλύτερη συστηματικότητα. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης πέφτει στις πλάτες σας, σε μια συγκυρία που πολλοί θα επιδιώξουν να ανακαλύψουν και να αναπαράγουν διχασμούς που ανήκουν στο παρελθόν», ανέφερε, αναζητώντας να κλείσει ανοιχτά ζητήματα προηγούμενων ετών και δεκαετιών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, η υπεύθυνη για τις κομματικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης Όλγα Κεφαλογιάννη, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Κατερίνα Μάρκου, καθώς και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης Αντώνης Γυφτόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v