Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Κατσίκη περί ανταλλαγής των δύο στρατιωτών

«Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα» δήλωσε ο κ. Κατσίκης. Θύελλα αντιδράσεων.

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Κατσίκη περί ανταλλαγής των δύο στρατιωτών

Να βρεθεί τρόπος ώστε να παρακαμφθεί η δικαιοσύνη, και η Αθήνα να ανταλλάξει τους Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους πρότεινε μέσω του Σκάι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

«Από τη μια, λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη, από την άλλη, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής» τόνισε.

«Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα», δήλωσε δε ο κ. Κατσίκης.


Λίγο αργότερα, ο κ. Κατσίκης προχώρησε σε νέες, διευκρινιστικές δηλώσεις. «Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω.

Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση», υποστηρίζει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωση του περί «ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους 8 Τούρκους».

Τα τουρκικά ΜΜΕ πάντως δεν έχασαν την ευκαιρία. Η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει και φωτογραφία του βουλευτή εκτός από τις δηλώσεις του. Το άρθρο έχει τον τίτλο «Πρόταση για ανταλλαγή των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς». Περιλαμβάνει τις δηλώσεις του Ελληνα βουλευτή αλλά και την αντίδραση του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κατσίκη να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο Ελλήνων που βρίσκονται στη φυλακή στην Αδριανούπολη. Η τουρκική εφημερίδα τονίζει επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που αυτό συζητείται ανοιχτά.

ΝΔ: Δεν εκπλήσσει...

«Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα», τονίζει η ΝΔ.

«Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύουν το κράτος δικαίου».

Παπαδημούλης: Αδιανόητο να ακούγεται τέτοια άποψη

«Διαφωνώ πλήρως, ο κ. Κατσίκης είναι εντελώς αναρμόδιος, το θέμα το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και το χειρίζεται καλά. Στο θέμα αυτό επιβάλλεται σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία. Το χειρίζεται η ηγεσία του ελληνικού στρατεύματος και δεν χρειάζεται διάφοροι, εντελώς αναρμόδιοι, να φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν. Γραμμή ανταλλαγής θα μπορούσε να προβάλει ο Ερντογάν. Είναι αδιανόητο να ακούγεται από ελληνικά χείλη τέτοια άποψη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνου Κατσίκη, ότι «η ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς θα μπορούσε να αποτελέσει λύση».

Δ. Καμμένος: Να ζητήσει συγγνώμη

Την πρόταση του έτερου βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τους δύο Έλληνες, μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν, αποδοκίμασε έντονα μέσω του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καμμένος.

«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι "προϊόν ανταλλαγής"… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Ελληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς» επισήμανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Eίναι αυθαίρετη και λάθος η δήλωσή του. Η άποψη του Κατσίκη είναι προσωπική, και καλό είναι όταν είμαστε πολιτικοί να μην εκφράζουμε προσωπικές απόψεις», πρόσθεσε, όπως ανέφερε το skai.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v