Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ικανοποίηση για την ανακοίνωση του ΕΛΚ

Επιμένει στα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μήνυμα προς την Τουρκία και η… φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Οι δύο εσωκομματικές απόψεις για την κριτική στην κυβέρνηση.

ΝΔ: Ικανοποίηση για την ανακοίνωση του ΕΛΚ

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν στη ΝΔ την χθεσινοβραδινή γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και τη συνοδευτική δήλωση του προέδρου του Ζόζεφ Ντόουλ αναφορικά με την «άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» και «τις τρέχουσες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας της Κύπρου». Ήταν δύο από τα θέματα που είχε θέσει νωρίτερα, στη συνεδρίαση των ηγετών του ΕΛΚ  ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, υιοθετήθηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους του. Ειδικά την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ και κατά την δήλωσή του, εισερχόμενος στην συνεδρίαση και τα μάτια όλων πλέον είναι στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, υπό τη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ.

«Σε ό,τι με αφορά, εντός και εκτός Ελλάδας φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, απαντώντας και στις -κυβερνητικές κυρίως- φωνές ότι μεταβάλλει την ρητορική του, ανάλογα με το ακροατήριό του. «Ειδικά εκτός Ελλάδας παρουσιάζω τα θετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Προβάλλω την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε το ακριβώς αντίθετο πριν από το 2015», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος πάντως κατά κύριο λόγο χθες επέμεινε στα εθνικά μας θέματα.

«Η Τουρκία οφείλει να καταλάβει ότι εάν θέλει να έχει μια καλή και αμοιβαίως επωφελή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τους γείτονές της, πρέπει να σέβεται όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και αυτό δεν το έχουμε δει να συμβαίνει», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι του ΕΛΚ και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους των εξ ανατολής γειτόνων μας.

Οι γνώμες διίστανται

Πάντως, όσον αφορά την κριτική που θα πρέπει να ασκείται στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά και το σκοπιανό, οι γνώμες εντός της ΝΔ διίστανται. Από τη μία υπάρχουν οι πιο μετριοπαθείς φωνές, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Κουμουτσάκου, που τάσσονται υπέρ των ήπιων και εξαιρετικά προσεκτικών τόνων, αντίθετα με τους πιο «σκληρούς», όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Κικίλιας, οι οποίοι ψηφίζουν την πιο επιθετική αντικυβερνητική γραμμή, με ευθείες βολές κατά των δύο κυβερνητικών εταίρων. 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης «είναι εξαιρετικά δυσχερής» και ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ σε αυτό δεν έχει καμία ευθύνη. «Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα συνειδητά ο κ. Τσίπρας το υπονομεύει, προκαλώντας τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις του ακραία πόλωση. Έτσι δεν μπορεί να διευκολύνει τη συναίνεση. Υπάρχει κλίμα τοξικότητας, έντασης, πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι το 2016 μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα για το μεταναστευτικό, χωρίς όμως το θέμα να έχει συνέχεια.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΝΔ προετοιμάζεται για τις προσεχείς εθνικές κάλπες, ο χρόνος των οποίων είναι προς ώρας άγνωστος. «Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι οι Έλληνες πολίτες θα στηρίξουν εμφατικά την εναλλακτική πρόταση του κόμματός του και η χώρα θα βγει έτσι από το φαύλο κύκλο ύφεσης και εθνικής αναξιοπρέπειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v