Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ για Σκοπιανό: Πιο κοντά σε αδιέξοδο παρά σε συμφωνία

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών. Πώς προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Οι τουρκικές προκλήσεις, οι συστάσεις στα στελέχη της ΝΔ και οι… εκλογές κάθαρσης.

ΝΔ για Σκοπιανό: Πιο κοντά σε αδιέξοδο παρά σε συμφωνία

Τα εθνικά θέματα θα βρεθούν και σήμερα, για δεύτερη συνεχή μέρα, στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των τομεαρχών της ΝΔ, όπου δόθηκε μεγάλη έμφαση στις τουρκικές προκλήσεις και στο Σκοπιανό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.). Σύμφωνα με κομματικές πηγές, πρόθεσή του είναι να θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την ίδια ώρα που στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι εξελίξεις με την πΓΔΜ και η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο στρατόπεδο της ΝΔ, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη τόσο από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη όσο και από τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, είναι ότι, μολονότι κάποιοι θεωρούν την υπόθεση του Σκοπιανού τελειωμένη, βρισκόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδο παρά σε συμφωνία.  

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η ΝΔ έγκαιρα είχε εξηγήσει και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι, για να προχωρήσει η συζήτηση στη συμφωνία για το όνομα, είναι προϋπόθεση η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, όμως μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν άλλαξαν θέση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για το ίδιο θέμα στους τομεάρχες ότι «δεν μας έχουν ασκηθεί πιέσεις για τη στάση μας και όπου εξηγούμε την επιχειρηματολογία μας γίνεται απολύτως κατανοητή». 

Παράλληλα, οι συστάσεις του προς τα στελέχη του κόμματός του ήταν σαφείς: «Πρέπει να είμαστε μετρημένοι, σοβαροί και υπεύθυνοι, καθώς ό,τι λέμε, ακούγεται και εκτός Ελλάδος».

«Επιστροφή των δύο»

Και με αυτό το δεδομένο, ο κ. Μητσοτάκης κινείται και όσον αφορά τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία. «Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την  επιστροφή των δύο αξιωματικών στην πατρίδα μας. Αυτό θα πράξω και αύριο (σήμερα) στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έχω ήδη ενημερώσει τους ομολόγους μου. Το ίδιο έπραξα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο έκανα και στο Κατάρ. Αυτό είναι το χρέος μου», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όπως εκτιμά, η συνέχιση της κράτησης των δύο «απειλεί να δηλητηριάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σταδιακή προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών».

Στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με κομματικές πηγές, έγινε αναλυτική και σε βάθος συζήτηση για τη στάση της Τουρκίας και όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται ψυχραιμία και μετριοπάθεια στον δημόσιο λόγο. Σε παρέμβασή του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τη γείτονα «απρόβλεπτο σύμμαχο και εταίρο της Δύσης» και πρότεινε την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας, αλλά και το κτίσιμο περιφερειακών συμμαχιών, με γειτονικές χώρες. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «υποτίμησε την εσωτερική μετάλλαξη της Τουρκίας» και συνέστησε «να μην παρασυρόμαστε σε κορώνες στον δημόσιο λόγο», ενώ ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι η Τουρκία ενισχύει την αμυντική της βιομηχανία. 

Παράλληλα, έντονες ήταν οι αιχμές όλων των ομιλητών για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έθετε τον κομματικό μηχανισμό σε ετοιμότητα απέναντι στο ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες: «Έρχονται εκλογές κάθαρσης. Οι κάλπες και οι εκλογές πλησιάζουν. Θα είναι εκλογές κάθαρσης. Η χώρα διψάει για αλήθεια. Η ΝΔ βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v