Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο για τους δύο Ελληνες στρατιώτες

Αν και η κυβέρνηση δηλώνει δημοσίως πως το θέμα είναι διμερές, επιστρατεύθηκαν Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσινγκτον και Μόσχα. Κατά τον διεθνή Τύπο, η ελληνική πλευρά αξιοποίησε και... το κατασκοπευτικό θρίλερ μεταξύ Μ. Βρετανίας-Ρωσίας.

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο για τους δύο Ελληνες στρατιώτες

Επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών είναι διμερές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ανεπισήμως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα για την απελευθέρωσή τους, ενώ εκτός από την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν και τη χθεσινή τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, στον χορό φαίνεται ότι μπαίνει... και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αναφορά στον άρτι επανεκλεγέντα Ρώσο πρόεδρο δεν σχετίζεται με την επιστολή που του απέστειλε ο Ιβάν Σαββίδης. Αλλά με τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική πλευρά να έχει αξιοποιήσει το κατασκοπευτικό θρίλερ που δοκιμάζει τις σχέσεις Μόσχας-Λονδίνου, ώστε να πετύχει την ευνοϊκή στάση της πρώτης στην υπόθεση των δύο στρατιωτών.

Όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, η Αθήνα άσκησε πιέσεις ώστε να μετριαστεί η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία, καθώς ζήτησε, πριν από οποιαδήποτε σαφή τοποθέτηση της ΕΕ, να υπάρξουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις».

Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας φέρεται να ήταν αυτές που οδήγησαν τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στη χρήση ηπιότερης γλώσσας στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση, έναντι των σκληρών θέσεων της Μ. Βρετανίας.

Διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι ερμηνεύουν την ελληνική στάση ως προσπάθεια άσκησης πίεσης στην ΕΕ να εμφανιστεί «πιο αποφασιστική» στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών και, παράλληλα, να «κινητοποιήσει» το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου, η κυβέρνηση εργάζεται από την πρώτη στιγμή με «κλιμακούμενες διπλωματικές πιέσεις και πρωτοβουλίες», προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν θετική έκβαση στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και τη χθεσινή παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. «Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών. Υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρηση της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Όσον αφορά στην παρέμβαση της κ. Μέρκελ προς τον Τούρκο πρόεδρο, την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.  «Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει και δεν θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v