Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνημα Αλλαγής: Το συνέδριο και τα… εκατέρωθεν ανοίγματα

Τα μηνύματα της πρώτης μέρας των εργασιών. Ο «τρίτος πόλος» και οι όροι της Φώφης Γεννηματά για συνεργασίες. Θετικοί στο πολιτικό «φλερτ» με το νέο κόμμα Δραγασάκης και Μητσοτάκης.

Κίνημα Αλλαγής: Το συνέδριο και τα… εκατέρωθεν ανοίγματα
Είχε απ’ όλα η χθεσινή πρώτη μέρα του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το «όλον ΠΑΣΟΚ» (ή καλύτερα σχεδόν όλον) εκεί,  τη Φώφη Γεννηματά να στέλνει εσωκομματικά -κυρίως- μηνύματα στοχεύοντας στην συσπείρωση της παράταξης, μια ηχηρή απουσία, αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον Βασίλη Λεβέντη να τα βάζει με όλους και με όλα προκαλώντας τις αποδοκιμασίες των συνέδρων, αλλά και τα ανοίγματα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, ενόψει πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών.

Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίοι έτυχαν θερμής υποδοχής από τους παρισταμένους, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι αρχηγοί του νέου εγχειρήματος. Πιο απόμακρος όλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης, η ομιλία του οποίου σήμερα -όπως φυσικά και αυτή του κ. Βενιζέλου- αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, σε εσωκομματικό επίπεδο, επιχείρησε να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, διαμήνυσε ότι «από αύριο όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται» και τάχθηκε υπέρ της πολυφωνίας, αλλά κατά της… Βαβυλωνίας. «Ως εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους στον «ανένδοτο αγώνα για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και τη ισχυροποίηση της  θέσης της Ελλάδας στον κόσμο». 

Ταυτόχρονα, επέμεινε στις διακριτές αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, παρουσιάζοντας το Κίνημα Αλλαγής ως τον τρίτο ισχυρό πόλο που μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ενόψει μάλιστα της επόμενης μέρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τους «πέταξε το γάντι»: «Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις».

Πρόθυμοι να συνεργαστούν

Δράττοντας την ευκαιρία και συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κ. Γεννηματά, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά δήλωσαν πρόθυμοι να συζητήσουν συνεργασία με το Κίνημα.  

Ο κ. Δραγασάκης θύμισε στους συνέδρους παλαιότερες συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά και επί της ουσίας κάλεσε τις «προοδευτικές δυνάμεις» να συζητήσουν για την επόμενη μέρα της χώρας. «Επανέρχονται στο προσκήνιο άλλες παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές πρόοδος-συντήρησης, μετά την άρση του διαχωρισμού μνημόνιο – αντιμνημόνιο», σημείωσε και εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος συνεχίζεται», τείνοντας χείρα φιλίας στο νεοσύστατο κόμμα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ, έβαλε από τη μία πλευρά της όχθης του ποταμού τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη, όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. «Η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μειώσει τη σημασία των ιδεολογικών διαφορών, καθώς αυτό που διακυβεύεται σήμερα η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, παρατηρώντας πως «οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα». Ως προτεραιότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε «το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας. Κάτι που προϋποθέτει συστράτευση όλων μας για την περιφρούρηση του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών μας».

Στη σημερινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν από τις ομάδες εργασίας οι τελικές θέσεις – προτάσεις όσον αφορά το καταστατικό και τη διακήρυξη του νέου κόμματος, που, μετά τις ομιλίες, θα τεθούν προς έγκριση στους συνέδρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v