Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αφήγημα των εκλογών κτίζει ο Μητσοτάκης

Ποια διλήμματα θέτει ενώπιον των πολιτών. Οι προτεραιότητες, η οικονομία και οι θεσμοί. Αντιδράσεις για τα «…ορφανά του Σημίτη».

Το αφήγημα των εκλογών κτίζει ο Μητσοτάκης

Τα διλήμματα των επόμενων εθνικών εκλογών αρχίζει να ξετυλίγει δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω του κλίματος σκανδαλολογίας που ταλανίζει τον τόπο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος δεν αποκλείει καθόλου οι κάλπες να στηθούν το προσεχές φθινόπωρο, βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να οργανώνει ένα σκηνικό έντονης πόλωσης, επιλέγοντας να αναδεικνύει συγκεκριμένη θεματολογία σε συγκεκριμένες στιγμές, και αναζητά το αντίδοτο.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή, στο περιθώριο του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να δεσμευτεί προσωπικά για πρωτοβουλίες του κατά την επόμενη μέρα, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. «Δεν θα υποκύψω σε εκβιασμούς και σίγουρα δεν θα με εκφοβίσει κανείς. Δεν είμαστε μια "μετασοβιετική Δημοκρατία". Είναι καθήκον μου να εξασφαλίσω ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα δεν θα καταρρεύσουν», τόνισε κατά την παρέμβασή του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσινγκτον, φράση που επανέλαβε στη συνέχεια και μέσω twitter.

Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα είναι απλά για την οικονομία αλλά και για τη δημοκρατία. Όπως λέει, «η συνταγή για μια αδύναμη Δημοκρατία είναι η τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου. Και ο πολιτικός διάλογος έχει γίνει πολύ τοξικός στην Ελλάδα σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζεται ως ο εγγυητής της ενότητας των Ελλήνων, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο εγκαλεί για διχαστικό λόγο.

Οι εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι τον Μάιο του 2019 και εξέφρασε την πίστη ότι οι Έλληνες δεν θα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα μια τρίτη ευκαιρία. «Εκλέχτηκε κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, είναι αποτυχημένος ως ηγέτης και δεν είναι το πρόσωπο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον», σημείωσε, συνεχίζοντας το στενό πρέσινγκ στον πρωθυπουργό, με στόχο την αποδόμησή του.

ΣΥΡΙΖΑ ή κοινωνία

Η Πειραιώς διαμηνύει ότι «το δίλημμα πλέον είναι ένα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κοινωνία. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί μόνο με εκλογές», λένε και ανεβάζουν στροφές στον κομματικό μηχανισμό που βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Τη σχετική εντολή έχει δώσει, άλλωστε, οι ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου την ΝΔ, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την πάταξη του διχασμού. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διανύει την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που του παραθέτουν οι ομογενείς μας. Αύριο, Παρασκευή, αμέσως μετά την προσγείωσή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα μεταβεί απευθείας στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, συνεχίζοντας το «φλερτ» με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.  

Την ίδια ώρα, πάντως, προφανώς σε άλλο μήκος κύματος από αυτό της ηγεσίας του κόμματος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Λουκέρη «Στόχος τους η Ελλάδα-Κώστας Καραμανλής, το τελευταίο εμπόδιο», βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει κατά «των ορφανών της περιόδου Σημίτη και των… κηπουρών του Γιώργου Παπανδρέου. «Ας πάψουν οι ιεροκήρυκες του εκσυγχρονισμού να μας κουνούν το δάχτυλο», ανέφερε και ενώ ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τείνει χείρα φιλίας, ακόμα δίχως ανταπόκριση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v