Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βλέπει περιορισμένα περιθώρια χειρισμών, ακόμα και μετά το πρόγραμμα. Οι προτεραιότητες και οι συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ στις ΗΠΑ. Δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει.

Επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ενώ το τρέχον πρόγραμμα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λήξη του. Ευρισκόμενος στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ, με διαφορετικό ακροατήριο απ’ ό,τι συνήθως, τους φοιτητές και καθηγητές του Boston College, αλλά και αργά χθες το βράδυ στο think tank Center for Strategic & International Studies (CSIS), εκτίμησε ότι παρά το τέλος του προγράμματος, «έχουμε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για το μέλλον. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε πολλά περιθώρια χειρισμών όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική μας, εκτός εάν επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους». 

O κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για τη δυνατότητα επίτευξης αυτού του στόχου, «αλλά όχι βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία όσον αφορά την εφαρμογή μιας ατζέντας επιθετικής μεταρρύθμισης, πριν απευθυνθούμε στους πιστωτές μας για να χαλαρώσουμε τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας την παρουσίαση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα «σχεδόν αδύνατη».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιορίζει ως προσωπική του φιλοδοξία μετά τις επόμενες εκλογές να οδηγήσει την Ελλάδα σε «ένα φωτεινό και πολλά υποσχόμενο μέλλον». Ανατρέχοντας μάλιστα στην ιστορία, υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα «υπάρχει ένα κυκλικό μοτίβο εθνικών καταστροφών που ακολουθούνταν πάντα από περιόδους έντονης ανάπτυξης».

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα «θα αλλάξει ριζικά και θα ανακάμψει δυναμικά και βιώσιμα». Το κόμμα του, όπως είπε, είναι έτοιμο να κυβερνήσει, η χώρα μας -κατά τον ίδιο- αξίζει καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα: «Είναι εύκολο να λέει κανείς βολικά ψέματα, και αυτό είναι που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στηλίτευσε τους «λαϊκιστές» που έρχονται στην εξουσία, είτε οι δεξιοί είτε οι αριστεροί λαϊκιστές, και συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Όπως εξήγησε, «πάντα επεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να ελέγξουν τα μέσα ενημέρωσης και επιτίθενται ανηλεώς στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά παρατηρούνται στην Ελλάδα», είπε. 

Ανησυχία Μητσοτάκη

Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ, δίνει στη στάση που κρατά η Τουρκία απέναντι σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις. «Είναι πλέον μια μη προβλέψιμη, νευρική περιφερειακή δύναμη», εκτίμησε, αναδεικνύοντας παράλληλα το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ουάσιγκτον με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάικ Λι. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος δικαίου, ενώ εστίασε στις θεσμικές παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε προς τον Αμερικανό γερουσιαστή την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Ο κ. Λι, από την άλλη, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τετ α τετ στον Λευκό Οίκο με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ και διευθύντρια του τομέα ευρωπαϊκών και ρωσικών σχέσεων του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ, Φιόνα Χιλ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v