Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για «επιχειρησιακό» Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ετοιμάζει το ΥΠΕΞ

Oλοκληρώθηκε το ραντεβού Τσίπρα-Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Σχέδιο για «επιχειρησιακό» Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ετοιμάζει το ΥΠΕΞ

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η δίωρης διάρκειας συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο επικεφαλής του Πιταμιού δήλωσε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να φέρει σύντομα την πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ τους για τον ρόλο και τη λειτουργία του οργάνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά.

Επίσης εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας. 

Επιπλέον ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα. 

Διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματικό όργανο ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό - επιχειρησιακό. Κατά την ίδια διευκρίνιση, τα δύο «όργανα» είναι ανεξάρτητα. 

Νωρίτερα, οι δυό τους συνέπεσαν στις εκτιμήσεις για τις αρνητικές εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν κανόνες αλλά κάθε φορά που πάνε να εφαρμοστούν κάποιοι νομίζουν ότι θίγονται και αδικούνται. Επανέλαβε ωστόσο την πρόθεσή του να φτάσει την προσπάθεια εξυγίανσης μέχρι τέλους αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και σημείωσε ότι αν «δεν πέσουν κεφάλια» δεν θα λυθούν τα προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v