Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει το Μαξίμου από τη συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη

Τετ α τετ με αφορμή την πρόταση του Ποταμιού για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Τι απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι σε όποιους βλέπουν... ευρύτερη συνεργασία. Ο εκνευρισμός της Φ. Γεννηματά.

Τι περιμένει το Μαξίμου από τη συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη

Βιασύνη και οργιώδη φαντασία καταλογίζει το Μαξίμου σε όσους πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το απόγευμα στο Μαξίμου με τον Σταύρο Θεοδωράκη για να του προτείνει... κυβερνητική συνεργασία.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν «σε όσους ανησυχούν και δεν το κρύβουν» ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «πιο κοντά» με το Ποτάμι στα εθνικά θέματα, όπως φάνηκε με το Σκοπιανό τους τελευταίους μήνες.

Για τον λόγο αυτό, λένε, ο κ. Τσίπρας δεν είχε κανένα λόγο να απορρίψει την πρόταση του κ. Θεοδωράκη για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ούτε να συζητήσει μαζί του τόσο τη δομή-ρόλο του οργάνου όσο και την πορεία των εθνικών θεμάτων.

Την πρόταση την είχε διατυπώσει ο κ. Θεοδωράκης τον Δεκέμβριο του 2016, με αφορμή, τότε, την έντονη κινητικότητα περί το Κυπριακό. Η κυβέρνηση δεν την είχε απορρίψει «ως ιδέα», αλλά την άφησε στο συρτάρι καθώς το Κυπριακό ξαναστάλθηκε στις καλένδες και η περιπέτεια της δεύτερης αξιολόγησης μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων.

«Η επαναφορά της γίνεται σε μία στιγμή όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία», όπως σημειώνουν.

Εκνευρισμός Γεννηματά

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Θεοδωράκη έγινε με πρωτοβουλία του πρώτου την Παρασκευή και το ραντεβού ορίσθηκε για σήμερα το απόγευμα (4:30 μ.μ.) στο Μαξίμου.

Η εξέλιξη αυτή εκνεύρισε την πρόεδρο του υπό σύσταση Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία έσπευσε, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, να μιλήσει δημοσίως για «επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα», με την αυστηρή κατάληξη «αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι».

Η απάντηση του κ. Θεοδωράκη ήταν άμεση και εξίσου αυστηρή: «Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα, για να γίνει κατανοητό και απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα, αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

Η κ. Γεννηματά ωστόσο συνέχισε σε υψηλούς τόνους, με αποκορύφωμα τη χθεσινή σύστασή της προς πρωθυπουργό και υπουργούς… «να κλείσουν το στόμα τους» για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Αλλιώς, είπε, να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών…

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.), που θα «συνενώσει» ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ.

Στη Χ. Τρικούπη δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η εικόνα των κυρίων Τσίπρα και Θεοδωράκη να συνομιλούν στο Μαξίμου «στέλνει λάθος μηνύματα» στο κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί το ΚΙΝ.ΑΛ. και επιτρέπει συζητήσεις για αναζήτηση προεκλογικών συνεργασιών στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v