Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνημα Αλλαγής: «Στραβοτιμονιές» παραμονές του συνεδρίου

Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο… Αλέξης Τσίπρας. Ο διορισμός των συνέδρων και τα διλήμματα στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο. Πώς σχολιάζει η επικεφαλής της ΔΗΣΥ τη νέα διαφοροποίηση Βενιζέλου.

Κίνημα Αλλαγής: «Στραβοτιμονιές» παραμονές του συνεδρίου

Αντίστροφα μετρούν στο νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής για το ιδρυτικό συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για το προσεχές Σαββατοκύριακο (16-18 Μαρτίου), ωστόσο τα πράγματα δεν είναι «ρόδινα».

Από τη μία, η αιφνιδιαστική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη σήμερα το απόγευμα, που προκάλεσε τη δυσφορία της Φώφης Γεννηματά, από την άλλη, η απόφαση για διορισμό και όχι εκλογή των συνέδρων, σε συνδυασμό και με τη μουρμούρα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά και τις διαφοροποιήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου από την επίσημη κομματική γραμμή, συνθέτουν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες στον λεγόμενο τρίτο πόλο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος για θέματα οργανωτικής και πολιτικής φύσεως, όπως για να αποφασίσει τον τρόπο συγκρότησης των νέων κομματικών οργάνων, δηλαδή την εκλογή ή τον διορισμό των μελών τους.

Ένα από τα βασικά σενάρια που κυκλοφορούν είναι να υπάρξει «αναλογικότητα» στην εκπροσώπηση των συνιστωσών του Κινήματος στα όργανα και δη στην Κεντρική Επιτροπή, κάτι όμως με το οποίο δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι. Υπενθυμίζεται ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μόλις χθες χαρακτήρισε το κλίμα στο Κίνημα «διαφορετικό» σε σχέση με αυτό του Νοέμβρη, όταν «212.000 προοδευτικοί δημοκράτες κατέθεσαν την αγωνία τους για το μέλλον της πατρίδας και της παράταξης… Τα ερωτήματα παραμένουν, οι απαντήσεις αναζητούνται», σημείωσε.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα βέβαια είναι η πρώτη συνάντηση της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, ύστερα από την αντιπαράθεσή τους δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής του Ποταμιού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέσω twitter μάλιστα ο Σταύρος Θεοδωράκης επανήλθε: Λοιπόν. Και θα συναντήσω τον Τσίπρα και δεν θα μπω στην κυβέρνηση. Τόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάσουν κάποιοι στο μυαλό τους; Παιδιά, εκτός από τα προσωπικά ή τα κομματικά παιγνίδια υπάρχει και η πατρίδα. Και οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν, έγγραψε.

«Μην περιμένετε να βγουν μαχαίρια», σημειώνει στενός συνεργάτης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία παρόλο που η άλλη πλευρά «μετά τις αντιδράσεις που δέχτηκε, προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους», δεν κρύβει τη δυσφορία της για την κίνηση του κ. Θεοδωράκη.

«Χρήσιμο μαξιλάρι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχλησή της οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση από τον επικεφαλής του Ποταμιού για τις προθέσεις του και αφετέρου, στο ότι το συγκεκριμένο ραντεβού «χρησιμοποιείται επικοινωνιακά από τον Αλέξη Τσίπρα». Όπως αναφέρουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, «δίνουμε στον πρωθυπουργό ένα χρήσιμο γι’ αυτόν μαξιλάρι, κάτι που φαίνεται και από τα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων».

Επισήμως πάντως τόσο εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά όσο και εκ μέρους του Σταύρου Θεοδωράκη δεν δίνεται συνέχεια στο ζήτημα. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι ο συνυποψήφιός της για την ηγεσία «έχει ρομαντικές απόψεις για ορισμένα θέματα που υποστηρίζει», δήλωσε πάντως σίγουρη ότι «εμείς θα τα βρούμε πώς θα προχωρήσουμε μαζί με τις διαφωνίες μας». Από την άλλη, ο κ. Θεοδωράκης διεμήνυσε ότι «δεν είμαστε ρεζέρβες του Τσίπρα και δεν μας ενδιαφέρει να αντικαταστήσουμε τον Καμμένο στην κυβέρνηση».

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξακολουθεί να χαράζει τη δική του αυτόνομη πορεία, συχνά σε άλλο μήκος κύματος από τη Φώφη Γεννηματά. Τελευταία του κίνηση, να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τους τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη στάση του κόμματός του, που έριξε άκυρα ψηφοδέλτια στις κάλπες. Κι εδώ πάντως η πρόεδρος της ΔΗΣΥ δεν θέλησε να ρίξει «λάδι στη φωτιά».

Στο ερώτημα «τον Βενιζέλο τον σώσατε; Θα μείνει σε σας;» σε τηλεοπτική της συνέντευξη (ΣΚΑΪ), η κ. Γεννηματά απάντησε: «Γιατί έχει ανάγκη να σωθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος; Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας, τις οποίες δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί. Τις λέμε δημόσια, δημοκρατικά λύνουμε τα θέματά μας, υπάρχουν πλειοψηφίες, η γραμμή με την πλειοψηφία προχωράει και την κεντρική γραμμή και τις πολιτικές αποφάσεις του κόμματος είναι που ακολουθούμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v