Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήκωσε» τα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και το… δεξί ακροατήριο. Επανέφερε το αίτημα για εκλογές. Στο στόχαστρο ξανά το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

«Σήκωσε» τα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε διαφορετικούς αντιπολιτευτικούς τόνους όσον αφορά τα εθνικά θέματα κινείται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς -όπως αποτυπώθηκε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής- εντείνει την κριτική του προς την κυβέρνηση και επιτίθεται με δριμύτητα στον πρωθυπουργό. Παρόλο που μέχρι πριν από δύο μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήριζε «απολύτως επιβεβλημένο να υπάρχει εθνική ομόνοια στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», εντούτοις η χθεσινή ρητορική του κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος, προκαλώντας αναπόφευκτα αρκετά σχόλια.

«Η κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς στην κρίσιμη εποχή η κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι χειρισμοί σας είναι ανεύθυνοι και επιπόλαιοι και στοχεύουν σε μικροκομματικούς σκοπούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι υποτίμησε το περιστατικό της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών. «Όπως και αυτό πριν από λίγες εβδομάδες στην περιοχή των Ιμίων. Ήσασταν απόντες για αρκετές ημέρες. Γιατί όλα αυτά δεν συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως επειδή ουδέποτε θελήσατε να διαμορφώσετε αρραγές εθνικό μέτωπο, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στον πρωθυπουργό.  

Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις ομιλίες των δύο αρχηγών, εκτιμούσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και αυτό, όπως είπε, «ενώ οι μέρες περνούν και δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση. Άλλο η εθνική ομοψυχία και άλλο να υποστείλουμε τη σημαία της ΝΔ και να υψώσουμε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ», τόνιζε ο υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

Ένας από τους βασικούς αποδέκτες της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ήταν το ακραιφνώς δεξιό ακροατήριο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει, από τη στιγμή που στην οικονομία έχει στρέψει την προσοχή του στον μεσαίο χώρο. Και με αφορμή το συμβάν με τους δύο στρατιωτικούς, όπως αναγνωρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι λίγοι οι πολίτες οι οποίοι, μετά το αρχικό σοκ, πλέον μαζί με την ελπίδα για θετική έκβαση της υπόθεσης, ζητούν και την τιμωρία των υπευθύνων. Σε αυτό το κομμάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς και θέλει να μείνει εκτός κάδρου.

Δικαιικό σύστημα

Εξάλλου, γαλάζιες πηγές έλεγαν, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ότι αυτός δεν διέψευσε τη δήλωση Ερντογάν πως ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει στη Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός -όπως λένε στη ΝΔ- φάνηκε να εμπιστεύεται το δικαιικό σύστημα της Τουρκίας, «το οποίο αμφισβητείται εν συνόλω από τη διεθνή κοινότητα». Ταυτόχρονα,  κατά την Πειραιώς, αυτός έπεσε σε μεγάλη αντίφαση: από τη μία, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε μεθοριακό επεισόδιο και από την άλλη, αναβάθμισε το συμβάν, στέλνοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στο ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα για κάλπες, προκειμένου να κριθεί από τους πολίτες εάν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο της Novartis. «Για να κλείσουμε και με το θέμα των περιβόητων ευθυνών, πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν οι πολίτες με ένα μόνο τρόπο, με τις εκλογές. Και επειδή ήμουν χθες στη Ρόδο… Ιδού η Ρόδος, κ. Τσίπρα. Κάντε εκλογές και θα δείτε πού θα αποδώσει πολιτικές ευθύνες ο ελληνικός λαός», επεσήμανε. 

Στο στόχαστρο του προέδρου της ΝΔ μπήκε για μία ακόμη φορά και το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Όπως είπε, «στημένοι διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες, ταξίδια με υπόπτους στη Βενεζουέλα, συμμαχία με βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου και βέβαια τους μεσάζοντες που βάλατε στο ΥΠΕΘΑ. Διορίζετε από πόρτες και παράθυρα. Στο Δημόσιο και σε ελεγχόμενες από αυτό επιχειρήσεις. Εκεί που ο "αρχάγγελος της κάθαρσης", ο κ. Παπαγγελόπουλος, διόρισε τον γιο του. Βάζετε κομματικά σας στελέχη σε θέσεις θεσμικά ανεξάρτητες, όπως ο κ. Κουτεντάκης στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v