Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Novartis: Η αντιπολίτευση απέναντι στους τρεις υπουργούς

«Ψηφίστε, αλλιώς συγκαλύπτετε την υπόθεση», το μήνυμα της ΝΔ προς την κυβέρνηση. «Εμείς, σε αντίθεση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, λέμε ναι σε όλα», το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά.

Novartis: Η αντιπολίτευση απέναντι στους τρεις υπουργούς

Χωρίς αγωνία για το αποτέλεσμα της τριπλής ψηφοφορίας, αλλά με μεγάλο στοίχημα το κέρδος των εντυπώσεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμα για μία ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής. Αφορά την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τριών υπουργών, των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων. Η πρόταση αναμένεται να μην υπερψηφιστεί αφού βρίσκει αντίθετη την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης θεωρούν τη συνεδρίαση ως μια πολύ καλή ευκαιρία, προκειμένου να κερδίσουν πόντους και… ψηφοφόρους.

Η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση Novartis, επιμένει την ανάγκη να βγουν «όλα στο φως» και, στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει τους κυβερνητικούς εταίρους να συμβάλουν με τη θετική τους ψήφο στον έλεγχο των πεπραγμένων και των δικών τους υπουργών. Ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, θα του ζητήσει να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ, σημειώνοντας πως και το κόμμα του ήταν θετικό στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δέκα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να «πετάξει το γάντι» στην κυβερνητική πλευρά, προτρέποντάς την να δεχθεί να διερευνηθούν τα πάντα, διαφορετικά -όπως θα πει- θα δείχνει ότι θέλει τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή και τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει την παραμονή των τριών υπουργών στο σχήμα ως «επιβεβαίωση της αδυναμίας του πρωθυπουργού να τους απομακρύνει από την κυβέρνηση, παρά τις ενδείξεις εμπλοκής τους σε σκάνδαλα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πρόσφατα ότι δεν επιδιώκει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές σε αυτό το νοσηρό κλίμα, αλλά -όπως είπε- «θα αμυνθούμε σε όποια επίθεση δεχθούμε». Και υπό το πρίσμα αυτό ζητά η προκαταρκτική επιτροπή «να διερευνήσει όλη την υπόθεση, χωρίς αυτή να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, κάτι που θα σημαίνει την απόλυτη συγκάλυψη».

Στο κείμενο της πρότασης της ΝΔ επισημαίνεται πως όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον Παν. Κουρουμπλή. Επιπλέον στη Βουλή διαβιβάστηκε και έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, που αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016, με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη.

«Διαφάνεια παντού»

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προσανατολίζονται να πουν «ναι επί της αρχής», ωστόσο δεν αποκλείεται στις τρεις κάλπες να κινηθούν όπως στην αντίστοιχη διαδικασία με την κυβερνητική πρόταση και τους δέκα εμπλεκόμενους. Όταν δηλαδή οι βουλευτές τους είχαν γραμμή από τις ηγεσίες τους να ρίξουν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που έγραφε «Ναι στη σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)», το οποίο θεωρήθηκε άκυρο.

Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναλάβει την ανάγκη «διαφάνειας παντού», παίρνοντας αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. «Εμείς λέμε ναι, αυτοί που λένε όχι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους τρεις υπουργούς του και η ΝΔ για την περίοδο Καραμανλή», υπογραμμίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη και θα τονίσει εκ νέου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε πάντα θετικοί σε τέτοια ζητήματα. Έχουμε ψηφίσει όλες τις εξεταστικές και όλες τις προανακριτικές επιτροπές», τονίζει στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά, η οποία ζητά να διερευνηθούν όλα τα σκάνδαλα στον χώρο του φαρμάκου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα οριστικοποιήσει ο Βασίλης Λεβέντης τη στάση που θα κρατήσει η Ένωση Κεντρώων, με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει να ψηφίσει «παρών», όπως και στην προηγούμενη ψηφοφορία. Η χώρα, πάντως, τονίζει ο ίδιος, δεν χρεοκόπησε μόνο από τα 20 δισ. του συγκεκριμένου σκανδάλου αλλά και από τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα δημόσια έργα, με τις προσλήψεις και με τις παρανομίες και τα σκάνδαλα κάθε είδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v