Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικότητας αποφάσισε η κυβέρνηση

Απαρχή κινήσεων η επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η σύλληψη-κράτηση των δύο στρατιωτών στο επίκεντρο. Ελληνική ΝΟΤΑΜ απέναντι στην τουρκική NAVTEX, με τον 6ο Στόλο να πυκνώνει στη Μεσόγειο.

Διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικότητας αποφάσισε η κυβέρνηση

Διεθνοποίηση της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτών από τις τουρκικές αρχές αποφάσισε η κυβέρνηση. «Η τακτική των χαμηλών τόνων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί συναινετικά ένα συνηθισμένο συμβάν, προσέκρουσε στη συμπεριφορά της γείτονος» αναφέρει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, παραπέμποντας στον εγκλεισμό των στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη και, κυρίως, στη φανερή πλέον διάθεση των τουρκικών δικαστικών αρχών να ακολουθήσουν χρονοβόρες διαδικασίες.

Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του έθεσε το ζήτημα. Ειδικότερα, του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την επιστροφή των δύο στρατιωτών στην Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση στις επαφές με διεθνείς παράγοντες αναδεικνύει συνολικά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, επικαλούμενη και την τουρκική NΑVTEX που δεσμεύει το Καστελλόριζο για ασκήσεις.

«Η επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι η απαρχή μιας σειράς διεθνών κινήσεων που θα ξεδιπλωθούν στο επόμενο διάστημα, κυρίως προς ΝΑΤΟ και ΕΕ», αναφέρει η ίδια κυβερνητική πηγή.

Χθες άλλωστε ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ, ενώ «σε θετική κατεύθυνση» κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και υπομονή» τόνισε ο κ. Τσίπρας στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως χθες. «Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», πρόσθεσε.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής (σ.σ. έγινε κεκλεισμένων των θυρών), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς φέρεται να μίλησε για «χρονοβόρες διαδικασίες» από την τουρκική πλευρά. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης δε, να κλείσουμε άλλα μέτωπα (σ.σ. εννοώντας και το Σκοπιανό), ώστε να ρίξουμε το βάρος στα ελληνοτουρκικά.

Ελληνική NOTAM στην τουρκική NΑVTEX

Αυτά σε διπλωματικό επίπεδο. Σε επιχειρησιακό, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό δέσμευσαν με ΝΟΤΑΜ σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο, από χθες μέχρι το τέλος Απριλίου, για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για «απάντηση» στην τουρκική NAVTEX, που δεσμεύει και το Καστελλόριζο, για ασκήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα.

Όλα αυτά με φόντο την αυξημένη παρουσία του 6ου αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο, εξαιτίας της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και ατζέντα «εσωτερική δημόσια ασφάλεια»

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος σήμερα στο όχι πρόσφορο γι' αυτήν πεδίο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Σε μία («όχι μόνο») συμβολική κίνηση, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Φυλής, αλλά και το αστυνομικό τμήμα που ιδρύθηκε πρόσφατα για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, «απαντώντας» έτσι και στις μόνιμες κατηγορίες της ΝΔ, «που εμφανίζεται μοναδικός ιδιοκτήτης του σχετικού προγράμματος».

Η κίνηση αυτή, παρότι είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, συνέπεσε με τη χθεσινή επιτυχία της ΕΛΑΣ να εξαρθρώσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση COMBAT 18, που δρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή ρίχνει στο κενό ένα από τα επιχειρήματα της ΝΔ (και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη) ότι η τρομοκρατία προέρχεται μόνο από την άκρα Αριστερά. Σημειώνεται ότι το «18» προκύπτει από το πρώτο (Α) και το όγδοο (Η) γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου, που παραπέμπει στο όνομα του Αδόλφου Χίτλερ.  Η πανευρωπαϊκή δράση της οργάνωσης δε, εξηγεί τον λόγο για τον οποίον δρουν εσχάτως σε ελληνικό έδαφος άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v