Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με… Κουβέλη επιτίθεται η ΝΔ

Τα πρώτα γαλάζια σχόλια για τον χθεσινό ανασχηματισμό. Στελέχη του κόμματος σχολιάζουν την επιστροφή του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη της κοινωνίας αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με… Κουβέλη επιτίθεται η ΝΔ

Ο Φώτης Κουβέλης, νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, είναι το πρόσωπο στο οποίο θα εστιάσει την κριτική της η ΝΔ, προκειμένου να αποδομήσει τον χθεσινό μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ούτως ή άλλως, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «ανεξαρτήτως προσώπων, η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει», ωστόσο η επιστράτευση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ και πάλαι ποτέ κυβερνητικού εταίρου των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου δεν έμεινε -και θα συνεχίσει να μη μένει- ασχολίαστη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», σχολίασε ειρωνικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την αντίστοιχη ρητορική και κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην Πειραιώς. 

Στο πλαίσιο αυτό, η γαλάζια επικοινωνιακή ομάδα «αλιεύει» (για να τις αξιοποιήσει ακολούθως) παλαιότερες δηλώσεις και κόντρες μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη, αλλά και του Πάνου Καμμένου με τον νέο συνεργάτη του στο Πεντάγωνο. Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων του κόμματός τους έδωσαν ήδη από χθες, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αρκετά γαλάζια στελέχη, που σχολίασαν την υπουργοποίηση του κ. Κουβέλη, του «εκπροσώπου του… προχθές»:

- Άδωνις Γεωργιάδης: «Ποιος άνθρωπος θα προτιμούσε από το να γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να καταντήσει αναπληρωτής του Πάνου Καμμένου;... Ο Φώτης Κουβέλης...».

- Σοφία Ζαχαράκη, αν. εκπρόσωπος Τύπου: «Μέχρι σήμερα, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖA-ΑΝΕΛ ο κανόνας ήταν πρώτα να γίνεσαι υπουργός και μετά να κάνεις την κωλοτούμπα. Ο κ. Κουβέλης εισέρχεται στην κυβέρνηση ως αναπληρωτής του Π. Καμμένου, επιδεικνύοντας προκαταβολικά τις ικανότητές του».

- Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες (Κ.Π. Καφάβης, Όσο μπορείς)».

- Γιώργος Κύρτσος: «Πιο ακριβός και από τον Τσοχατζόπουλο είναι ο Κουβέλης στο υπουργείο Αμυνας. Ο πρώτος κόστισε δεκάδες δισ. με τα εξοπλιστικά σκάνδαλα, ο δεύτερος πάνω από 100 δισ. γιατί άνοιξε τον δρόμο σε πρόωρες εκλογές και το πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη με ζημιά για την οικονομία άνω των 100 δισ.».

- Φίλιππος Ταυρής: «Αντί για Πρόεδρος Δημοκρατίας, υπουργός υπό τον Καμμένο, αυτό κι αν δεν είναι ιστορική δικαίωση».

«Οι ανάσες τελειώνουν»

Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «ανασχηματισμό άπνοιας» και για «κυβερνητικές ανάσες που τελειώνουν», ενώ ξεκαθαρίζουν πως όσες αλλαγές προσώπων και αν υπάρξουν, τα προβλήματα των πολιτών δεν θα τελειώσουν. «Δεν θα έρθει η ανάπτυξη, επειδή άλλαξε ο υπουργός, θα έρθει μόνο αν μειωθεί η φορολογία», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι «όσα λιγότερα κάνει το κράτος, τόσο ταχύτερα έρχεται η ανάπτυξη. Όσα περισσότερα κάνει το κράτος, τόσο καθυστερεί η ανάπτυξη».

Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αναμένεται να καυτηριάσει σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μιλήσει στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (Delphi Economic Forum), ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί την Αλίαρτο και το Δίστομο, αναζητώντας την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πρόσωπό του.

Και αυτό την ώρα που λίγο έλειψε να προκληθεί νέα εσωστρέφεια, με την κίνηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά να μη συνυπογράψει με τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ την πρόταση του κόμματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Με διορθωτική δήλωσή του, η κατάσταση εκτονώθηκε, αν και στη συνέχεια, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Σαλμάς, σε αντίθεση με την επίσημη κομματική γραμμή, τόνισε πως κατά την άποψή του κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis. «Το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω για κανένα,ν αλλά οι πολυεθνικές του φαρμάκου δεν είχαν μπάτζετ για πολιτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v