Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοικτό παραμένει το «μπλοκάκι» του ανασχηματισμού

Ξεκίνησαν τα διερευνητικά τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού. «Κλειδί» το υπουργείο Οικονομίας. Η ονοματολογία, οι «καραμπόλες» και οι διαψεύσεις. Σήμερα οι ανακοινώσεις, αύριο υπουργικό συμβούλιο.

Ανοικτό παραμένει το «μπλοκάκι» του ανασχηματισμού

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει τα διερευνητικά τηλεφωνήματα προς ορισμένα από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο «μπλοκάκι του ανασχηματισμού».

Μέχρι αργά το μεσημέρι πάντως δεν υπήρξε «φως», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι «ένα όνομα και ένα υπουργείο έχουν μπλοκάρει τις αποφάσεις».

Συνεργάτης του πρωθυπουργού επιμένει ότι ο ανασχηματισμός θα είναι διορθωτικός, δηλαδή θα καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών καθώς και από την ασθένεια του Γιάννη Μουζάλα.

Σε καμία περίπτωση, λέει ο ίδιος, δεν είναι στα σχέδια του πρωθυπουργού ένας «εκλογικός ανασχηματισμός». Αυτός «θα γίνει όταν η κυβέρνηση μπει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του 2019», οπότε το σχήμα θα υπηρετήσει την ανάγκη των τελικών διλημμάτων και της ανάδειξης του έργου που θα τα επιτείνει -στο κοινωνικό και αναπτυξιακό πεδίο.

Η «ονοματολογία» ωστόσο καλά κρατεί, όπως και οι φήμες για μετακινήσεις και για «καραμπόλες», οι οποίες ωστόσο κάθε άλλο παρά σε απλές «διορθώσεις» στο υπουργικό σχήμα παραπέμπουν.

Σε «κλειδί» αναδεικνύεται, φυσικά, το υπουργείο Οικονομίας, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οι εν λόγω φήμες περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση και τη μετακίνηση του Νίκου Παππά, ενώ τις τελευταίες ώρες, οι διαρροές άγγιξαν μέχρι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως θα διατηρήσει τη θέση του αντιπροέδρου.

Προς το παρόν, συνεργάτες του πρωθυπουργού τις διαψεύδουν... όλες και συνιστούν «υπομονή».

Την ίδια στιγμή σενάρια ακούγονται για ένταξη στο υπουργικό σχήμα παραγόντων που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και το πρώην ΠΑΣΟΚ (σ.σ. κατά καιρούς ακούγεται το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Φώτη Κουβέλη).

Το μόνο βέβαιο, λένε, είναι ότι η ορκωμοσία των νέων μελών θα γίνει αύριο το πρωί, για να ακολουθήσει συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v