Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: «Πρεσάρει» με προανακριτική και... ηθικό πλεονέκτημα

Πώς απαντά ο Μητσοτάκης στον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Το κάδρο των ευθυνών και το… επίδομα ενοικίου. Επισημοποιείται η ένταξη της Κατερίνας Μάρκου στη γαλάζια Κ.Ο.

ΝΔ: «Πρεσάρει» με προανακριτική και... ηθικό πλεονέκτημα

Να κάψει το χαρτί του κυβερνητικού ανασχηματισμού, πριν καν αυτός γίνει, θέλει η ΝΔ, δεδομένου -όπως λένε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη- ότι «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και τα προβλήματα της καθημερινότητας θα παραμείνουν δυσεπίλυτα για τους πολίτες».

Το τελευταίο «κρούσμα» που εμφανίστηκε στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης, με πρωταγωνίστρια τη Ράνια Αντωνοπούλου, είναι, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η καλύτερη απάντηση σε όσους μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ, με μια κίνηση ρελάνς, επιλέγει επιθετική τακτική στο θέμα της Νοβάρτις, η οποία αποτυπώθηκε χθες με την κατάθεση πρότασης για προανακριτική σε βάρος τριών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε στην πρωινή σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες.

«Τώρα που ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει έναν ανασχηματισμό, μικρότερο ή μεγαλύτερο, θα βρει το θάρρος να βγάλει από την κυβέρνηση τον κ. Κουρουμπλή; Γιατί στην πραγματικότητα ο κ. Κουρουμπλής ελέγχεται για τις πολύ σημαντικές ευθύνες που έχει την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας», τόνισε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Τάκης Θεοδωρικάκος, συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του κόμματος. Στο κάδρο των ευθυνών, πάντως, πέραν του υπουργού Ναυτιλίας, η ΝΔ βάζει ακόμα και τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας. Με τον τρόπο αυτό η Πειραιώς επιδιώκει να περάσει την μπάλα στο γήπεδο της κυβερνητικής πλευράς και ενώ η προανακριτική που η Βουλή αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να συσταθεί θα έχει πέντε γαλάζια πρόσωπα, ως πιθανούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Προ των πυλών

Η ΝΔ θεωρεί πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τον ανασχηματισμό που βρίσκεται προ των πυλών, έτσι ώστε «να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τις τελευταίες μέρες» και ενώ μόλις χθες έγιναν γνωστά τα ονόματα τριών ακόμα πρώην υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (Μάρδας, Φωτάκης, Σκουρίδης) να λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου, βάσει της ευεργετικής νομοθεσίας. «Επιβεβαιώνεται η ταχύτατη διολίσθηση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του στον δρόμο της ηθικής απαξίωσης», σημείωσε ο επικοινωνιακός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο για «κατάντια» και «κρούσμα ανηθικότητας της κυβέρνησης».

Το πολιτικό σύστημα, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα έπρεπε όχι απλά να μην προκαλεί αλλά να παίρνει μέρος στις θυσίες και να δείχνει ότι είναι ένα τμήμα της κοινωνίας. Κάτι που, μέσω των τελευταίων αποκαλύψεων, δεν συμβαίνει, υποστηρίζουν, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι σε κάθε ευκαιρία θα φέρνουν στον δημόσιο διάλογο το επίδομα ενοικίου του πρώην -πλέον- υπουργικού ζεύγους. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που καθιέρωσε στην Ελλάδα τη γενιά των 360 ευρώ, είχε δύο ανθρώπους που πήγαιναν και έπαιρναν 1.000 ευρώ κάθε μήνα. Πρόκειται για τεράστια πρόκληση», αναφέρουν πηγές του κόμματος, το οποίο χθες αύξησε την κοινοβουλευτική του δύναμη (76 βουλευτές), με την επίσημη προσχώρηση στη ΝΔ της μέχρι τώρα ανεξάρτητης Κατερίνας Μάρκου.

Είναι η τρίτη πολιτική στέγη για τη βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης, μετά τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, με το σχετικό πολιτικό φλερτ να έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, θα γνωστοποιήσει ότι η βουλευτής εντάσσεται στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v