Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Σε απόλυτη συνεννόηση με την πρεσβεία η δήλωση Πάιατ

Το επίσημο αμερικανικό έγγραφο και οι σκέψεις στο γαλάζιο επιτελείο. Εγκαλεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακό παιχνίδι. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και η μεταγραφή της Κατερίνας Μάρκου.

ΝΔ: Σε απόλυτη συνεννόηση με την πρεσβεία η δήλωση Πάιατ

Συνέχεια στην κόντρα που έχει προκύψει με την κυβέρνηση, με αφορμή τη δήλωση την οποία φέρεται να έχει κάνει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για τη Novartis, σκοπεύει να δώσει η ΝΔ.

Όλα ξεκίνησαν από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο ξένος διπλωμάτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο αυτού στη Βουλή και την τοποθέτηση του κ. Πάιατ, όπως τη δημοσιοποίησε η Πειραιώς, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχει έρευνα του FBI για Έλληνες πολιτικούς». Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο Πάιατ δεν αναφέρθηκε στην ύπαρξη ή όχι Ελλήνων πολιτικών στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis, επικαλούμενο μάλιστα σχετική διάψευση του ίδιου σε συνομιλία του με διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με γαλάζιες κομματικές πηγές, η κυβέρνηση «επιδίδεται σε ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού» και σημειώνουν πως η κοινοποίηση από τη ΝΔ των δηλώσεων του πρέσβη των ΗΠΑ, εντός μάλιστα εισαγωγικών, έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με την αμερικανική πρεσβεία.

«Θα ήμασταν ανόητοι να προχωρούσαμε σε μια τέτοια κίνηση αυθαίρετα, εάν δεν υπήρξε προηγούμενη σχετική επικοινωνία και συμφωνία με την άλλη πλευρά», αναφέρει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γαλάζιο στρατόπεδο φέρονται να έχουν στην κατοχή τους και επίσημο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, μέσω του οποίου δίνεται το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης φράσης του Τζέφρι Πάιατ.

Μία από τις σκέψεις που υπάρχει είναι το εν λόγω έγγραφο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στη χθεσινή της θέση, να έρθει στο φως της δημοσιότητας, προκειμένου -σύμφωνα με την Πειραιάς- «να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να καταρρεύσει μία ακόμα σκευωρία της κυβέρνησης». Σε αυτό, συνεχίζουν στη ΝΔ, «συνηγορούν και τα retweet που έκανε ο πρέσβης σε δύο ηλεκτρονικά δημοσιεύματα (ΑΠΕ και ΑΝΤ1), εκ των οποίων το ένα είχε τίτλο: «Πάιατ σε Μητσοτάκη για Novartis: καμία έρευνα του FBI που να αφορά πολιτικούς».

Το ραντεβού των δύο ανδρών -που σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα- κλείστηκε την περασμένη εβδομάδα, με αίτημα (όπως λένε στη ΝΔ) του Αμερικανού πρέσβη.

ΝΔ: Θράσος Τζανακόπουλου να αμφισβητεί τις δηλώσεις Πάιατ για Novartis

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου, ο κ. Geoffrey R. Pyatt άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός.

Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.

Μετά τη συνάντησή τους, οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. "Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς".

Aυτή είναι η δήλωση που είχε το θράσος να αμφισβητήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια μέσω διαρροών του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter.

Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων».

«Προπαγανδιστική κατασκευή»

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την υπόθεση με τη Ράνια Αντωνοπούλου και την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, βρήκε για μία ακόμη φορά να αμφισβητήσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς. Αυτό το πλεονέκτημα, λένε στο κόμμα της ΝΔ, «ήταν μια προπαγανδιστική κατασκευή» που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν γίνεται, σημειώνει γαλάζιος κοινοβουλευτικός, «να εμφανίζει ηθικό πλεονέκτημα μια κυβέρνηση που στήριξε την άνοδό της στην εξουσία, στον λαϊκισμό και στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού», ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, επέκρινε την απερχόμενη υπουργό αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστροφα μετρά εξάλλου ο χρόνος για τη μεταγραφή της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Μάρκου στη ΝΔ. Η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης συναντήθηκε χθες με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου φέρεται να οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ όταν ρωτήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής για… μετεγγραφές: «Βγάλτε τα συμπεράσματά σας μόνοι σας. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό για όλους», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v