Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόμματα και πρόσωπα πιάνουν θέσεις για τη μάχη της Novartis

«Η ψηφοφορία θα είναι προσωποποιημένη είτε στηθούν δέκα κάλπες είτε μία».  Την Τετάρτη η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για παραπομπή των «δέκα» στην Προκαταρκτική επιτροπή. Οι «συμμορίτες» από τον Α.Σαμαρά, το «οπτικό-ηχητικό υλικό» του FBI και ο ...μύλος στα κόμματα.

Κόμματα και πρόσωπα πιάνουν θέσεις για τη μάχη της Novartis

Κάθε άλλο παρά ξέγνοιαστο θα είναι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας για τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση Novartis και των στελεχών των κομμάτων τους.

Η ειδική Ολομέλεια της Βουλής στην οποία θα αποφασιστεί η παραπομπή τους στην Προκαταρκτική επιτροπή, ορίσθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.

Δικαίωμα λόγου θα έχουν όλοι (είτε παραμένουν βουλευτές είτε όχι) και η (ολοήμερη) συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα με μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του καθενός ξεχωριστά.

Η ψηφοφορία θα είναι προσωποποιημένη είτε στηθούν δέκα κάλπες είτε μία”, αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας. Εξηγώντας ότι ακόμη και στην περίπτωση της μία κάλπης, στο (πιθανώς ενιαίο) ψηφοδέλτιο θα γίνεται σαφές πόσοι ψηφίζουν υπέρ, κατά ή λευκό για την παραπομπή ενός εκάστου εκ των δέκα.

Εάν στηθούν τόσες κάλπες όσοι και οι εμπλεκόμενοι, οι πέντε που είναι νυν βουλευτές (Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς) δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στην κάλπη που αφορά το δικό τους όνομα. Εάν είναι μία, δεν θα ψηφίσουν σ΄αυτήν και οι πέντε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν πέντε ακριβώς χρόνια στην αντίστοιχη διαδικασία για τη λίστα Λαγκαρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες (για τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο) ενώ παραπέμπφθηκε, τελικά, μόνο ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Αυτή την ψηφοφορία επικαλέσθηκε ήδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για “κοινοβουλευτική πρακτική”.

Γιατί μία κάλπη;

Στον αριθμό των καλπών εστιάζει η ΝΔ. Ζητά να είναι μία και προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν προκύπτει από τη δικογραφία σαφές κατηγορητήριο για τα πολιτικά πρόσωπα.

Στελέχη ωστόσο τόσο της συμπολίτευσης όσο και της (λοιπής) αντιπολίτευσης λένε ότι η Πειραιώς φοβάται το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί η παραπομπή “κάποιων γαλάζιων” πολιτικών και από δικούς της βουλευτές. Κάτι που, εάν συμβεί, θα αναδείξει το επίπλαστο της αρραγούς εσωκομματικής ενότητας και θα πλήξει την σχετική προσπάθεια που καταβάλλεται από την Πειραιώς μετά τη διαγραφή του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου.

Λάδι στη φωτιά έριξε χθες η εφημερίδα “Εστία” με τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Τέως Νεοδημοκράτης ο τρίτος μάρτυρας;”. Στα πολιτικο-δημοσιογραφικά γραφεία ο τίτλος (και το περιεχόμενο του ρεπορτάζ) χτύπησε…καμπανάκια, καθώς πολλές πλευρές σημείωσαν τις “πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί η εφημερίδα με καραμανλικά στελέχη”.

Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση Novartis, εκτός από την μεγάλη εσωτερική αναταραχή στη ΝΔ, προκαλεί και ισχυρό προβληματισμό στο πρώην ΠΑΣΟΚ, λόγω των αναφορών στους κυρίους Βενιζέλο και Λοβέρδο. Αντιθέτως δεν αγγίζει τον εταίρο του, το Ποτάμι, καθώς δεν εμπλέκονται ονόματα δικών του στελεχών (σ.σ. εκ μεταγραφής από τα παραπάνω κόμματα).

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν από τους πρώτους αρχηγούς που δήλωσε υπέρ της σύστασης Προκαταρκτικής επιτροπής. Από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη, παρότι στην αρχή,  δια στόματος Φώφης Γεννηματά, έσπευσε να χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους» τους προστατευόμενους μάρτυρες και να υιοθετήσει την κατηγορία του κ.Βενιζέλου προς την κυβέρνηση ότι «στήνει νέο βρώμικο ΄89»,  στη συνέχεια χαμήλωσε ευκρινώς τους τόνους.

Τα παραπάνω δεν περνούν απαρατήρητα από το Μαξίμου. Χωρίς κανένα επιτελικό στέλεχος (ούτε καν...μεσαίο) να διαβλέπει σύγκλιση με το υπό σύσταση Κίνημα Αλλαγής μέσω της Novartis, εν τούτοις η εκτίμηση είναι ότι εάν αποδειχθεί ότι η υπόθεση έχει βάθος, “στο πολιτικό σκηνικό θα εκδηλωθούν κραδασμοί που θα οδηγήσουν σε αναδιατάξεις” – το πιθανότερο μετά τις εκλογές.  

Οι “συμμορίτες” και το υλικό του FBI

Προς το παρόν, άπαντες στην κυβέρνηση τελούν εν αναμονή της ψηφοφορίας της Τετάρτης και – κυρίως – των στοιχείων που θα προκύψουν, καθώς, όπως τονίζεται εμφατικά, “η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”.

Κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν το θέμα δε, στέκονται σε σημεία, όπως:

- Στην “εμφυλιοπολεμική” στάση που τήρησε ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για την σύνταξη της μήνυσης προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση επικαλέσθηκε και νομική διάταξη περί “συμμορίας”.

Γι΄αυτό και ο κ.Τζανακόπουλος παρέπεμψε στην αλήστους μνήμης κατηγορία της Δεξιάς για “συμμορίτες” τη Αριστεράς, που επανέφερε, όπως τόνισε, ο κ.Σαμαράς.

-Στις πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ που μετέφεραν και αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης, ότι το FBI διαθέτει πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό από τους δικούς του προστατευόμενους μάρτυρες.  

Πληροφορίες που εάν ευσταθούν παραπέμπουν στους τρόπους έρευνας του FBI όπως έγιναν γνωστοί από…δεκάδες αστυνομικές ταινίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μάλιστα άδραξε την ευκαιρία για να “αναρωτηθεί” εάν ο κ. Σαμαράς θα υποβάλλει μήνυση και στο FBI.

-Στην διαφορετική νομική αντίδραση των φερόμενων ως εμπλεκομένων – ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, για παράδειγμα, κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον δύο εκ των τριών προστατευομένων μαρτύρων (σ.σ. που κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές) και όχι στους εισαγγελείς ή στους κυβερνώντες.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος μέχρι την ψηφοφορία της Τετάρτης είναι πολιτικά μεγάλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v